Κοινή ιδιοκτησία, ναι. Κοινή χρήση όμως;

Διαμόρφωση και συντήρηση κήπου πολυκατοικίας
Απάντηση
Wizard
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Φεβ 24, 2015 12:47 pm

Κοινή ιδιοκτησία, ναι. Κοινή χρήση όμως;

Δημοσίευση από Wizard »

Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους.

Πριν 2 χρόνια μετακομίσαμε σε μια διπλοκατοικία που ανήκει στον πεθερό μου. Το σπίτι αυτό κτίστηκε στις αρχές του '80, όπου ήταν ισόγειο, πρώτος, δεύτερος. Το ισόγειο και ο μισός δεύτερος ανήκαν στον πεθερό μου και ο πρώτος με τον υπόλοιπο δεύτερο, στον αδερφό του. Αργότερα, του πούλησε τον μισό δεύτερο κι έτσι σήμερα του ανήκει μόνο το ισόγειο.

Εκτός αυτού, υπάρχει και ο περιβάλλοντας χώρος που είναι ένα Π. Το μπροστινό μέρος, βεράντα 1χ4μ και ένα παρτέρι με φυτά, περίπου 2χ5μ. και το πλάι και πίσω μέρος. Στο συμβόλαιο αναφέρει πως το πλάι και πίσω ανήκουν σε εμάς, η μπροστινή βεράντα το ίδιο, το παρτέρι όμως είναι κοινή ιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου.

Οι από πάνω μένουν εκεί από όταν κτίστηκε το σπίτι κι ενώ το κάτω ήταν γιαπί, το είχαν κάνει αποθήκη. Πετούσαν μέσα σκουπίδια, χαρτοκιβώτια, μέχρι κι άφηναν τα σκυλιά τους αν έφευγαν μερικές μέρες, μαζί με τις ακαθαρσίες τους. Το δε παρτέρι, εκτός από 5 λιγούστρα και 2 τριανταφυλλιές, που απλά πότιζαν, ήταν εντελώς παρατημένο.

Πριν 3 χρόνια, λόγω κρίσης, αποφασίσαμε να αποπερατώσουμε την οικοδομή και να μετακομίσουμε εκεί. Αυτό φυσικά τους χάλασε, αφού τόσα χρόνια είχαν την ησυχία τους και δεν τους ενοχλούσε κανείς. Οπότε ακόμα κι από όταν άρχισαν οι εργασίες, είχαμε γκρίνια, όπως, να έρχονται πιό μετά οι εργάτες γιατί κάνουν θόρυβο, κλπ... Η γκρίνια συνεχίστηκε κι αφού μπήκαμε στο σπίτι για το παραμικρό. Γιατί γάβγισε το σκυλί (αυτοί έχουν δύο), γιατί πάρκαρες στη "θέση μου" (χώρος στο πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι, όχι πάρκιν), και διάφορα άλλα. Να σημειώσω ότι το σπίτι είναι εκτός Αθηνών και χωράνε να παρκάρουν άνετα 7 αυτοκίνητα, εκτός του ότι δίπλα μας ακριβώς υπάρχει ένα χωράφι που χωράει περισσότερα από 100, γιατί είναι πλατεία με ταβέρνες που μαζεύει κόσμο τα Σαββατοκύριακα.

Εμείς αντίθετα, δεν τους έχουμε ενοχλήσει για τίποτα, ούτε για τα σκυλιά που λυσσάνε ώρες ολόκληρες όταν λείπουν, ούτε για το εγγόνι που παίζει πιάνο στις 4 το μεσημέρι, ούτε για τα γλέντια και τα πιάτα που σπάνε στη 1 τη νύχτα, ούτε για τίποτα άλλο, στα πλαίσια της ανοχής μια συγκατοίκησης.

Πριν 6 μήνες, μας ζήτησαν να βάλουμε κάγκελα με πόρτα στην άκρη του παρτεριού, ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος, για να βγαίνουν έξω, χωρίς να τους ενοχλεί ο σκύλος. Δεν τους πειράζει φυσικά, απλά δεν ήθελαν να έχουν επαφή με το σκυλί για λόγους καθαριότητας, μήπως κάποιος καλεσμένος τους φοβάται, κλπ. Λογικό ως εδώ.

Και φτάσαμε στο σήμερα. Ήρθε εχθές ο αρραβωνιάρης της κόρης του ιδιοκτήτη και μου ζήτησε με το έτσι θέλω, να πάω το κάγκελο με την πόρτα στην άλλη πλευρά του παρτεριού, κόβοντας έτσι τη δική μου βεράντα στα δύο, γιατί λέει θέλει να το καλλωπίσει. Το παρτέρι που είχαν παρατημένο 30 χρόνια, ξαφνικά θέλει να το καλλωπίσει και τον ενοχλεί η πόρτα που ζήτησε. Του εξήγησα ότι αφού υπάρχει πόρτα, έχει πρόσβαση στο παρτέρι να κάνει ότι θέλει, αλλά διαφωνεί και θέλει η πόρτα να πάει στην άλλη άκρη. Ανέφερε και σα δικαιολογία το σκυλί, ότι κάνει ακαθαρσίες (τις οποίες μαζεύουμε) κι ότι θα χαλάσει τον κήπο γιατί σκάβει. Υποθετικά αυτό, αφού τώρα δε σκάβει και δεν έχει χαλάσει κάτι από τα λιγούστρα και τις τριανταφυλλιές.

Και επειδή σας κούρασα, φτάνω στο δια ταύτα.

1. Υπάρχει διαφορά στην κοινή ιδιοκτησία με την κοινή χρήση; Τι πρέπει να αναφέρει το συμβόλαιο;
2. Μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το παρτέρι; Εδώ έχουμε δύο ιδιοκτησίες. Μετράνε χιλιοστά (έχει περισσότερα τετραγωνικά) ή είναι 2 ψήφοι, οπότε έχουμε 50-50% ;
3. Μπορεί να με υποχρεώσει να πληρώσω μέρος του κόστους του κήπου, από τη στιγμή που εγώ διαφωνώ;
4. Μπορεί να με υποχρεώσει να βάλω πόρτα και να μου περιορίσω την πρόσβαση στον κήπο που είναι μπροστά στη βεράντα μου;

Wizard
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Φεβ 24, 2015 12:47 pm

Re: Κοινή ιδιοκτησία, ναι. Κοινή χρήση όμως;

Δημοσίευση από Wizard »

Wizard έγραψε:1. Υπάρχει διαφορά στην κοινή ιδιοκτησία με την κοινή χρήση; Τι πρέπει να αναφέρει το συμβόλαιο;
2. Μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το παρτέρι; Εδώ έχουμε δύο ιδιοκτησίες. Μετράνε χιλιοστά (έχει περισσότερα τετραγωνικά) ή είναι 2 ψήφοι, οπότε έχουμε 50-50% ;
3. Μπορεί να με υποχρεώσει να πληρώσω μέρος του κόστους του κήπου, από τη στιγμή που εγώ διαφωνώ;
4. Μπορεί να με υποχρεώσει να βάλω πόρτα και να μου περιορίσω την πρόσβαση στον κήπο που είναι μπροστά στη βεράντα μου;
Μια και δεν απάντησε κανείς ακόμα, συμπληρώνω εγώ κάποια στοιχεία που βρήκα.

1. Τελικά το συμβόλαιο αναφέρει και κοινόχρηστο.
2. Στο συμβόλαιο περιγράφονται 3 ιδιοκτησίες και χιλιοστά. Εμείς έχουμε τη 1, οι άλλοι τις 2 και σε χιλιοστά, εμείς 325, ενώ οι άλλοι τα υπόλοιπα.

Με αυτές τις διευκρινήσεις, τι ισχύει για τα 3 & 4 ;

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινή ιδιοκτησία, ναι. Κοινή χρήση όμως;

Δημοσίευση από mimis50 »

Wizard γεια σου και καλώς ήλθες στο forum.
Αναφέρεις ότι: «Στο συμβόλαιο αναφέρει πως το πλάι και πίσω ανήκουν σε εμάς, η μπροστινή βεράντα το ίδιο, το παρτέρι όμως είναι κοινή ιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου».
Το «ανήκουν σ’ εμάς» δεν είναι διευκρινιστικό. Πιθανά να εννοείς ότι έχεις αποκλειστική χρήση. Στα τμήματα αυτά του αύλιου χώρου μπορείς να κάνεις ότι εσύ νομίζεις απαραίτητο χωρίς να έχεις την έγκρισή τους, όπως φύτευση, πλακόστρωση, περίφραξη για απαγορευση εισόδου σε τρίτους, κ.λ.π., αρκεί να μην απαιτείται οικοδομική άδεια και να μην εμποδίζεται η πρόσβαση αυτών στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους (παρτέρι) .
Για εργασίες σε χώρους που έχεις αποκλειστική χρήση, τη δαπάνη αναλαμβάνεις αποκλειστικά εσύ. Για εργασίες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους η δαπάνη βαραίνει όλους τους συνιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας (675 & 325 χιλιοστά αντίστοιχα).
Λογικά πρέπει να συμμορφωθείς και να πληρώσεις για δαπάνες σε κοινόχρηστους χώρους (κήπος), ανάλογα με το ποσοστό που σε αναλογεί.
Αν αυτό το λέει το συμβόλαιο ή ο κανονισμός (που πιστεύω ότι δεν έχετε), τότε είναι υποχρεωτικό.
Αν δεν το αναφέρει και αρνηθείς να πληρώσεις, πιθανόν να κινηθεί δικαστικά και να δικαιωθεί, επειδή έχει την πλειοψηφία. Εσύ αποφασίζεις αν θα καταλήξετε σε τελική ρήξη, ή θα τα «βρείτε».
Πάντως άποψή μου είναι ότι πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, να συμβουλευτείς Δικηγόρο ή Μηχανικό.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

Wizard
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Φεβ 24, 2015 12:47 pm

Re: Κοινή ιδιοκτησία, ναι. Κοινή χρήση όμως;

Δημοσίευση από Wizard »

Δημήτρη σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Δεν είναι λίγο άδικο, σε μια ανάλογη περίπτωση, να αποφασίζει ένας για ότι θέλει;
Στην πράξη δηλαδή μπορεί επειδή έχει λεφτά, να με καταστρέψει εμένα. Να ψηφίσει "μόνος του" ότι αύριο θέλει να κάνει την Χ κατασκευή στην είσοδο και μετά να μου πει "πλήρωσε Χ.000€".

Όσον αφορά στον αύλιο χώρο, περιγράφεται στο συμβόλαιο, ότι κοινόχρηστο είναι το μπροστινό παρτέρι. Ο πλαϊνός χώρος και ο πίσω είναι δική μας ιδιοκτησία και είμαστε υποχρεωμένοι να τους αφήνουμε πρόσβαση ώστε να πηγαίνουν στον καυστήρα τους που βρίσκεται στο πίσω μέρος.

Κι εδώ έρχεται το επόμενο ερώτημα:
Ο καυστήρας είναι αρχαίος και κακοσυντηρημένος. Αυτό μας το είπε ο τεχνικός που έκανε τη συντήρηση πριν 2 χρόνια, μετά από δική μας απαίτηση γιατί έκανε πολύ θόρυβο. Δεν έχει καμία απολύτως πυρασφάλεια και βρίσκεται έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού, ακριβώς δίπλα στην μπαλκονόπορτα.

Μπορώ να τον υποχρεώσω να τον μεταφέρει ή να βάλει πυρασφάλεια; Γενικά τι προδιαγραφές πρέπει να έχει για να λειτουργεί εκεί;
(σημ. Είναι για αποκλειστικά δική τους χρήση, εμείς έχουμε αντλία θερμότητας και καίει 24/7 αφού τον χρησιμοποιούν και για ζεστό νερό χειμώνα/καλοκαίρι)

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινή ιδιοκτησία, ναι. Κοινή χρήση όμως;

Δημοσίευση από mimis50 »

Φίλε μου ο νόμος γράφεται για τον κανόνα και όχι για την εξαίρεση. Αν δεν έχεις τα απαιτούμενα χρήματα και ο συνιδιοκτήτης αποφασίσει να κάνει εργασίες που αδυνατείς να πληρώσεις, τότε το λόγο θα τον έχει το δικαστήριο, αν τελικά καταφύγει εκεί. Πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθεί, αν τον ενημερώσεις γραπτά έγκαιρα και πριν την έναρξη των εργασιών, ότι αδυνατείς να πληρώσεις το ποσοστό σου για συγκεκριμένη κοινόχρηστη εργασία.

Για τις προδιαγραφές του καυστήρα (αποστάσεις, θόρυβο, κ.λ.π) και την πυρασφάλεια μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις Μηχανολόγο Μηχανικό, γιατί απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και γιατί οι νόμοι αλλάζουν.
Σχετικά με πυρασφάλεια μπορείς να ενημερωθείς στο: viewforum.php?f=9
Η πυρασφάλεια πάντως είναι υποχρεωτική. Ένας πυροσβεστήρας οροφής ξηράς σκόνης μέσα στο λεβητοστάσιο και ένας έξω από το λεβητοστάσιο είναι η στοιχειώδης πυρασφάλεια.

Δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του καυστήρα. Ο θόρυβος μπορεί σχεδόν να μηδενιστεί με ηχομόνωση του λεβητοστασίου με πετροβάμβακα και επένδυσή του με γυψοσανίδα. Το έκανα στο δικό μου με άριστα αποτελέσματα.
Αν δε συμμορφωθεί με το θέμα της πυρασφάλειας, κ.λ.π., μπορείς να προσφύγεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τέτοια θέματα.

Χαιρετώ, Δημήτρης.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κήπος & Περιβάλλοντας Χώρος”