Αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας και εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο

By | 20/10/2014

Τη δυνατότητα αποσύνδεσης από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας και εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα δίχως την έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Η ρύθμιση, που συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες αλλά συναντά αρκετές αντιδράσεις, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με τις πολυκατοικίες που έχουν κεντρική θέρμανση, αλλά λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων ή αδυναμίας κάποιων να αγοράσουν πετρέλαιο, τελικά όλα τα διαμερίσματα μένουν χωρίς θέρμανση.

Η νέα διάταξη καταργεί την υφιστάμενη υποχρέωση, που απορρέει από το καταστατικό της πολυκατοικίας, για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών (50%+1) της δυνατότητας ενός διαμερίσματος να αποκτήσει αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο ή άλλου τύπου αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πως όσοι ήδη έχουν εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου στο διαμέρισμά τους, αλλά και όσοι θα εγκαταστήσουν από εδώ και πέρα, δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών τους.

Προϋπόθεση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου θα είναι η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό που βρίσκεται η πολυκατοικία.

Ωστόσο, στην τελική της μορφή η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους όρους. Και τούτο γιατί πολλοί ιδιοκτήτες και φορείς, που τους εκπροσωπούν, εκτιμούν ότι με την αυτονόμηση κάποιων διαμερισμάτων θα αυξηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να μοιραστούν οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, όπως κοινόχρηστα, κόστος θέρμανσης κ.λπ. Επιπρόσθετα ανησυχούν μήπως προκληθούν νομικές προσφυγές και διεκδικήσεις.

Κύκλοι της ΠΟΜΙΔΑ είχαν αναφέρει ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει όρο σύμφωνα με τον οποίο ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει τους συνιδιοκτήτες, να ζητήσει να τεθεί στη συνέλευση αίτημα για μετατροπή σε κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο και μόνον όταν η απάντηση είναι αρνητική να έχει το δικαίωμα αυτονόμησης.

[Πηγή]

15 thoughts on “Αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας και εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο

 1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΤΟΥΔΗΣ

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΙΟΥ;;
  ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;; ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ;;

  Reply
  1. ΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

   Το ίδιο ερώτημα θέτω κι’ εγώ.
   Μπορεί κάποιος να αυτονομηθεί όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί με Φυσικό Αέριο, κι’αν έχει αυτονομηθεί
   σε τι συνέπειες υπόκειται ;

   Reply
   1. starman

    αγαπητέ Κωνσταντίνε, το νομοσχέδιο που ρύθμιζε τα θέματα αυτά τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΝΔ αλλά… πάγωσε…Τι ισχύει τώρα.Μπορείς να αποκοπείς, εφόσον 1.σου το επιτρέψει το 51% της γεν. συνέλευσης 2.αποδεχτείς να πληρώνεις ένα πάγιο, ανάλογα με την πολυκατοικία και τον κανονισμό της

    Reply
    1. ΣΠΥΡΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ

     ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΠΗΚΑΝ 2 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΙ ΕΒΑΛΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΛΕΒΗΤΑ ΑΕΡΙΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ?

     Reply
 2. Stelios

  Καλησπέρα, έχω ακριβώς αυτό το πρόβλημα για το ιδιόκτητο διαμέρισμά μου. Η πολυκατοικία μου είναι κτισμένη την δεκαετία του 60 και έχει κεντρική θέρμανση πετρελαίου. Στις συζητήσεις / γενικές συνελεύσεις για να βάλουμε πετρέλαιο πέρυσι και φέτος έθεσα στο τραπέζι προτάσεις τόσο για πλήρη αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης με αυτόνομη φυσικού αερίου για όλα τα διαμερίσματα, όσο και για δυνατότητα μεμονωμένης αυτονόμησης. Η απάντηση που πήρα από ιδιοκτήτη (ο οποίος κάθεται πάνω στα ποσοστά του και της οικογένειάς του, που σε σύνολο ψήφων/χιλιοστών ξεπερνούν το 50%) ήταν ότι “δεν συμφέρει την πολυκατοικία να συμφωνήσει και να συμφωνήσει σε αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση, γιατί κάποτε στο μέλλον ίσως χρησιμοποιηθεί ξανά η κεντρική θέρμανση”! Εκτός από έναν ακόμη ιδιοκτήτη που ενδιαφέρεται για αυτονόμηση, δεν υπάρχει άλλος για να πιέσει και με την διαδικασία που προβλέπεται μέχρι τώρα από την ΔΕΦΑ, είναι αδύνατο να βρεις άκρη. Δηλαδή όσοι επιθυμούμε να ζεσταθούμε είμαστε όμηροι των υπολοίπων!

  Ελπίζω με το νέο νόμο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να λυθούν παρόμοια προβλήματων πολλών συμπολιτών μας…

  Reply
 3. Κώστας

  Η συνεννόηση δεν “παίζει”; Η λογική δεν υπάρχει; Το κεντρικό είναι φθηνότερο και σε συντήρηση και σε λειτουργία. Γιατί να αυτονομηθεί κάποιος και να πληρώνει τη ζέστη που πάει από τους τοίχους του στο διπλανό διαμέρισμα που δεν θερμαίνεται; Το φαϊ και η θέρμανση είναι τα βασικότερα αγαθά. Να αγοράζουν τάμπλετ και κινητά ξέρουν, να πληρώνουν το πάγιο της θέρμανσης δεν ξέρουν;

  Reply
  1. Babisx

   Κώστα καλησπέρα, εχεις απόλυτο δίκιο ετσι οπως το θέτεις , ομως με τα χρόνια πανω σε αυτή την λογική έχει δημιουργηθεί μια ‘δυσανασχέτηση’ του τυπου και γιατι να ζεσταίνομαι όποτε θέλουν οι πολλοί η ο ένας..οταν ειχα παιδιά μικρά το βίωσα. 12 διαμερίσματα η πολυκατοικία και στα 9 ηταν ολοι πανω απο 65 χρονων …Καλοριφερ 2 ωρες το πρωι και 2 το βράδυ, εγω ειχα μωρα δίδυμα τα οποία έπρεπε να κρατω ζεστα όλοι μερα και ολη νυχτα!Οποτε αγόρασα έξτρα κλιματιστικό και πλήρωνα και το ρεύμα και το πετρέλαιο της πολυκατοικιας! Θελω απλα στην ουσια να πω οτι η ‘αυτονόμηση’ είναι πιο πολύ ψυχολογική παύλα εγωιστική, τύπου θα το ανάβω εγω όποτε θέλω και οχι να μου το επιβαλουν αλλοι και ας χασω απο τους τοίχους και λίγες θερμίδες!

   Reply
 4. natassalg

  Καλησπέρα σας. Ο νόμος για την αυτονομη θέρμανση ισχύει μόνο για εγκατάσταση λέβητα φυσικου αερίου? Διότι στο νομο διαβάζω και για άλλες μορφές θέρμανσης. Περιλαμβάνεται κ το πετρέλαιο σε αυτές? Γιατί δεν ειμαι σίγουρη ότι έχω καταλαβει σωστα.

  Reply
 5. Ελένη Κονοφάου

  τι γίνεται στην περίπτωση που έχουν αποφασίσει οι 5 από τους 7 ιδιοκτήτες να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο; Οι δύο άλλοι ιδιοκτήτες θα μείνουν χωρίς θέρμανση;

  Reply
  1. Πέτρος

   Οι αλλοι δυο μπορουν να χρησιμοποιουν τη κεντρικη θερμανση αλλα θα πληρωνουν μονο αυτοι πετρελαιο. παντως δεν ακουγεται λογικο να μη θελουν να βαλουν αεριο τη στιγμη που ειναι πολυ πιο οικονομικο.

   Reply
 6. Πέτρος

  Κοινοποιήθηκε στο ΦΕΚ Α/167 3-11-2017 ο νόμος 4495/2017 και με το άρθρο 127 τροποποιείται το ΠΔ 420/1987 και παρέχει στους ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών μιας πολυκατοικίας το δικαίωμα να αυτονομηθούν με ή χωρις τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Στη νέα παρ 8 ομως προστίθεται ότι όσοι αυτονομηθούν απαλλάσσονται από τις δαπάνες πετρελαίου (τα παλιά πάγια) και θα αρχίσουν τωρα οι νεες διαμάχες ακόμα και σε ήσυχες μεχρι τωρα οικοδομές.
  Η Βασική μου ερώτηση είναι
  “ΠΟΙΟΣ είναι αρμόδιος να υποδείξει ότι όντως το διαμερισμα αυτό αυτονομήθηκε σύμφωνα με τους όρους του παρόντος αλλά και προγενέστερων νόμων και εμπίπτει στο νόμο αυτό οπότε να μπορέσει κι ο Διαχειριστής να τον απαλλάξει από τα κοινόχρηστα αυτά, χωρις να είναι εκτεθημμένος στους υπόλοιπους? Ενας μηχανικός αρκεί ή έγγραφο από την πολεοδομία ότι τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις ασφαλείας και ενεργειακής απόδοσης καλύτερης της προηγουμένης?
  Με τον όρο μόνιμη αποσύνδεση από τη κεντρική θέρμανση τι ακριβώς εννοεί, πέραν της μόνωσης των σωλήνων? Απλά κλείνει τις βάνες ή πρέπει να αποκοπεί πλήρως για να είναι μόνιμα εκτός δικτύου? Ευχαριστώ

  Reply
  1. Babisx

   Πέτρο καλησπέρα,πολύ σωστό το ερώτημα σου, μέσα στον νόμο γράφει ”πρέπει να έχει γίνει μόνωση των
   σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης στις ιδιοκτησίες που
   έχουν αποσυνδεθεί” Άρα εδώ αυτομάτως δεν θίγεις την θέρμανση των αλλων…με μια απλη βεβαιωση του υδραυλικου η κατα επέκταση του μηχανικου οτι μονώθηκαν οι σωλήνες με τα σωστά υλικά δίνεις στον διαχειριστή!Οσο αφορα την ενεργιακη απόδοση κάνεις πάλι το ίδιο…(δεν ειμαι ειδικος απλα λεω την γνωμη μου) Αυτό λογικά μόνο ένας νομικος θα μας το απαντούσε πλήρως!

   Reply
  2. Πέτρος

   Επιπλέον αναφέρεται στον ιδιο νομο αρθρο 29 παρ2ζ ότι χρειάζεται εγκριση εκτελέσεως εργασιών μικρής κλίμακας όταν προκειται να γινει αυτονόμηση, πιστεύω η συγκεκριμμένη έγκριση απο τη πολεοδομία θα συμπεριλαμβάνει και τον έλεγχο όλως των υπολοίπων προϋποθέσεων, δηλ βελτίωση ενεργειακης αποδοσης, μόνιμη αποσύνδεση, ασφαλή λειτουργία και μόνωση κοινόχρηστων σωλήνων. ελπίζω δηλαδη!!

   Reply
 7. ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

  Τι γίνεται με την πάγια χρέωση για το πετρέλαιο των διαμερισματων που αυτονομουνται;
  Δεν πρέπει να αλλαξει η συσταση;
  Ποιος πληρωνει το κοστος του Μηχανικου;

  Reply
 8. Αγγελικη

  υπαρχει και ενας ακομη λογος για να θελει καποιος την αυτονομια και αυτος ειναι οτι υπαρχουν καποιοι που μπορουν και κλεβουν επενβενοντας με καποιο τροπο στις βανες το επιβεβαιωνουν οι ειδικοι

  Reply

Απάντηση