Με έξυπνους μετρητές θα αντικατασταθούν σταδιακά τα κλασικά ρολόγια της ΔΕΗ

By | 16/06/2014

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου προκήρυξης για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 190.000 ψηφιακών μετρητών πανελλαδικά, που θα αντικαταστήσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι συγκεκριμένοι μετρητές αφενός θα δείχνουν στους κατόχους τους την κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ αλλά και στους ανταγωνιστές της να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια.

Μέσω αυτών θα ισχύουν τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης έναντι μόνον δύο που ισχύουν σήμερα, μία για την ημέρα και μία για τη νύχτα.

Ακριβότερη κατανάλωση

Σύμφωνα με τα Νέα, τα πολυζωνικά τιμολόγια θα είναι ακριβά για τους καταναλωτές που συνεχίζουν να κάνουν μαζική χρήση ηλεκτρικών συσκευών το μεσημέρι (πχ 12:00-14:00), αφού τις ώρες εκείνες το ρεύμα θα είναι ακριβότερο, μετατοπίζοντας τις καταναλώσεις αυτές σε ώρες εκτός αιχμής, (πχ 15:00-17:00) όταν το ηλεκτρικό θα κοστίζει φθηνότερα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 160.000 μετρητών στους Νομούς Ξάνθης, Λέσβου (Μυτιλήνη, Λήμνος, Αϊ-Στράτης), Λευκάδας, σε δείγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και, προαιρετικά, επιπλέον 30.000 σε Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο.

Το έργο υλοποιείται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό από ελληνικές και ξένες εταιρείες είναι μεγάλο.

[Πηγή]

Απάντηση