Ο “πονοκέφαλος” των απλήρωτων κοινοχρήστων

By | 14/05/2014

Τα κοινόχρηστα έχουν εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα με απροσδιόριστες συνέπειες κυρίως για τις πολυκατοικίες με τους συνεπείς ιδιοκτήτες που φροντίζουν και πληρώνουν. Στην ουσία οι τελευταίοι είναι αυτοί που συντηρούν ακόμη τις πολυκατοικίες από την πλήρη αποσύνθεση, αφού καθημερινά σε μεγάλες οικοδομές δεν λειτουργεί ακόμη και ο ανελκυστήρας λόγω διακοπής του ρεύματος εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών στην ΔΕΗ.

Τo πρόβλημα με τα κοινόχρηστα είναι βαθύτερο από ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας. Ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορεί ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης του κτηρίου να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει την λειτουργία της οικοδομής.

Η δυνατότητα αυτή είναι η διαδικασία της διεκδίκησης των οφειλών ακόμη και με διαταγή πληρωμής. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί ως ένα μέρος μόνο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο διαχειριστής λειτουργώντας στο όνομα και για λογαριασμό της οικοδομής μπορεί να κινηθεί εναντίον των οφειλετών για την διεκδίκηση υπέρ της οικοδομής. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στα δικαστήρια «σύρεται» ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος/γραφείου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του είναι μισθωμένη ή όχι.

Βάσει του κανονισμού του κτηρίου, προκύπτουν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και κατά συνέπεια το ύψος των χρεών των οφειλετών. Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Εν τέλει, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει δια της δικαστικής οδού τα χρήματα από τον μισθωτή.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τις οφειλές, τότε θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ή με προσημείωση υποθήκης ή με εγγραφή στον Τειρεσία ή ακόμη και με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι άνω των 1.500 ευρώ ή ακόμη και με κατάσχεση του ενοικίου εις χείρας του μισθωτή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση σε πλείστες περιπτώσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη συσσώρευση οφειλών από κοινόχρηστα που πολλές οικοδομές σε περίοπτη θέση ακόμη και σε πολύ καλές γειτονιές να μην έχουν καθαριότητα, κοινόχρηστο ρεύμα και ανελκυστήρα σε λειτουργία εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών. Ανάμεσα στους οφειλέτες μηνών, δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που άφησαν απλήρωτους ένα ή δύο μήνες και συμπεριελήφθησαν στην διαταγή πληρωμής μαζί με τους οφειλέτες περισσότερων μηνών. Ενδεικτικά, διαχειριστής προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές ύψους 157 ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 413 ευρώ, εάν συμπεριληφθούν οι νόμιμοι τόκοι, τα δικαστικά έξοδα, οι δαπάνες για την έκδοση επιταγής και η αμοιβή δικηγόρου.

Τέλος, το πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο ή κατά τη γνώμη μου άλυτο σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κανονισμός, ούτε πίνακας κατανομής ποσοστών των ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια άτυπα ο διαχειριστής να κατανέμει τα κοινόχρηστα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η διαδικασία των μισθωτικών με αγωγή, ωστόσο είναι δυσαπόδεικτο το κομμάτι του ορισμένου της αγωγής αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα η διαδικασία έκδοσης κοινοχρήστων, ενώ εξακολουθεί και διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Πηγή

3 thoughts on “Ο “πονοκέφαλος” των απλήρωτων κοινοχρήστων

 1. ΑΛΙΚΗ ΧΙΟΝΗ

  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΦΟΥ ΑΠΛΑ ΤΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑ ΚΟΙΝ/ΣΤΑ ΓΙΑ ΘΑ ΕΦΕΥΓΕ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΚΑΙ Ο ΤΩΡΙΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΟΙΝ/ΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΧ/ΣΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΑΧ/ΣΤΗΣ; ΕΙΜΑΙ ΧΗΡΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Reply
 2. Pantelis

  Καλημέρα,
  Την τελευταία 8ετία νοίκιαζα διαμέρισμα 64 τ.μ στη Καλαμαριά, Θεσ/νίκη. Απο τον πρώτο χειμώνα κ με την έναρξη λειτουργίας του καυστήρα πετρελαίου ξεκίνησαν κοινόχρηστα τάξεως 280 – 320 ευρώ τη στιγμή που το ενοίκιο ήταν στα 420. Η θέρμανση κεντρική πετρελαίου με ωρομέτρηση. Τα πρώτα 2 χρόνια κάλυπτα ανελλιπώς την όποια υποχρέωση είχα προς τα κοινόχρηστα. Την επόμενη χρονιά θέλοντας να πραγματοποιήσω έλεγχο σχετικά με την ορθότητα των στοιχείων η εταιρία κοινοχρήστων μου έδινε αβάσιμες απαντήσεις κ επικαλούταν το κόστος του πετρελαίου κ τη συμμετοχή του διαμερίσματος. Γι αυτό λοιπόν κ πειραματίστηκα κ για 1 μήνα κ κάτι (χειμώνα) άναψα συνολικά το καλοριφέρ 6 ώρες αν θυμάμαι καλά. Ποσό κοινοχρήστων 240 ευρώ, σχεδόν όλα πετρέλαιο. Εφεξής έσβησα πλήρως το καλοριφέρ κ ποτέ δεν το ξαναχρησιμοποίησα έως κ έφυγα απο το διαμέρισμα 1 μήνα πριν. Τα κοινόχρηστα με εξαίρεση κάποιους καλοκαιρινούς μήνες με χαμηλά ποσά τον υπόλοιπο καιρό κυμαίνονταν από 80 έως 160 ευρώ. Κ πάλι πληρωμένα όλα. Πλέον έχω φύγει κ αρνούμαι να πληρώσω το μοναδικό χρέος των 240 ευρώ μετά από 8 χρόνια γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι υπάρχει δόλος. Έτσι βέβαια αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να λάβω κ την εγγύηση πίσω από τον ιδιοκτήτη.
  Παρακαλώ για την άποψη σας περί του θέματος κ τι μπορώ να κάνω ώστε να πάρω την εγγύηση του ενοικίου πίσω αλλά κ να καλύπτεται κ ιδιοκτήτης.

  Με εκτίμηση

  Reply

Απάντηση