Πνίγηκε στην αιθαλομίχλη η Αθήνα

By | 15/12/2013

Κοινή ανακοίνωση για τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τζακιών εξέδωσαν τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Δευτέρα το πρωί ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γι’ αυτό και συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών.

Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.

Νωρίτερα φέτος η αιθαλομίχλη

Πολύ νωρίτερα από τον περσινό χειμώνα εμφανίστηκε φέτος η αιθαλομίχλη στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ως αποτέλεσμα της καύσης ξύλου και ακατάλληλων υλικών για λόγους θέρμανσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πρόωρη εμφάνιση της αιθαλομίχλης οφείλεται στους εξής λόγους: οι χαμηλές θερμοκρασίες ήρθαν νωρίτερα, πέρυσι πολλοί είχαν αποθέματα φθηνού πετρελαίου, ακόμα περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με αποτέλεσμα υα καυσόξυλα να αποτελούν τη μοναδική λύση.

Βερνικωμένα, βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα, κομμάτια επίπλων, πλαστικά, ξύλα εμποτισμένα σε χημικά πέφτουν στη φωτιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται τρομερή ρύπανση και σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.

Σύμφωνα με την κ. Αννα Καρακατσάνη, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ΡΜ έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, με παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων και με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Επίσης, όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει συσχετιστεί με εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης, αυξημένη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μέτρα από το ΥΠΕΚΑ

Τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για τον περιορισμό, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, προωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013, προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.

Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. σε σχέση με την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν δωρεάν.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ που έχουν εγκαταστήσει συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θα διευκολύνει ουσιαστικά τους κατοίκους των αστικών κέντρων και θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο προς τους πολίτες, ώστε να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα όπως το ηλεκτρικό.

[Πηγή]

Απάντηση