Εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των τραπεζών

By | 28/06/2013

Με την Εγκύκλιο 462/14-05-2013 της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνονται οι βασικές αρχές που διέπουν την προώθηση προς δανειολήπτες προϊόντων ασφάλισης τα οποία σχετίζονται με χορηγούμενα από τα πιστωτικά ιδρύματα δάνεια.

Ειδικότερα,

Ο δανειολήπτης:

 • Δεν δεσμεύεται από τη δανειακή σύμβαση να ασφαλιστεί στη συνεργαζόμενη με το πιστωτικό ίδρυμα ασφαλιστική εταιρία.
 • Μπορεί να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο με εταιρία δικής του επιλογής το οποίο αφού πληροί τις καλύψεις της σύμβασης πρέπει να γίνει αμέσως δεκτό από την Τράπεζα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα:

 • Απαγορεύεται να παραπέμπουν τον καταναλωτή σε συνεργαζόμενο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
 • Απαγορεύεται να προβαίνουν σε κάθε μορφής παραπλανητική πώληση δημιουργώντας τη ψευδή εντύπωση πως μόνο το ασφαλιστήριο από το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα πληροί τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης.
 • Υποχρεούνται να παρέχουν γραπτή προσυμβατική ενημέρωση στο δανειολήπτη και να λαμβάνουν επιβεβαίωση της σχετικής ενημέρωσης.

Μπορείτε να δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ.

One thought on “Εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των τραπεζών

 1. Λουκάς Τουρνατζής

  Επιτέλους!!!

  Έπρεπε η τράπεζα της Ελλάδος να σταματήσει αυτόν τον εκβιασμό από τις τράπεζες

  Αγόραζες ένα σπίτι ή ένα επαγγελματικό χώρο και πολλές φορές έλεγαν ότι είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στην ασφαλιστική της τράπεζας ή στη συνεργαζόμενη.

  Ειδικά στα επαγγελματικά δάνεια, ο επιχειρηματίας ήταν ”υποχρεωμένος” να δώσει τις ασφάλειες στην τράπεζα και την ασφαλιστική της, για να έχει καή σχέση μαζί τους για τα δάνεια. Λες και το δάνειο το έδινε η τράπεζα χαριστικά … δεν κέρδιζε από τους τόκους.

  Ειδικά τον τελευταίο καιρό όλοι κάνουν ασφάλειες. Πλήθος ιντερνετικά sites, οι τράπεζες (ο τραπεζικός υπάλληλος έχει μηνιαίο στόχο ασφαλιστηρίων), οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (που είναι οι πιο αρμόδιοι), οι πιστωτικές κάρτες και διάφοροι άλλοι. Σε λίγο θα πουλάνε ασφάλειες τα supermarket και τα πολυκαταστήματα.

  Τώρα τι γνώσεις έχει ο πωλητής και τι εξυπηρέτηση θα έχει μετά ο ασφαλιζόμενος είναι άλλο θέμα.

  Η ερώτηση που θα ήθελα να κάνω είναι, τι κάνει κάποιος όταν η τράπεζα ακόμη και μετά από αυτήν την εγκύκλιο, ζητά εντόνως τα ασφαλιστήρια του πελάτη της. Μπορεί να κάνει κάποιος καταγγελία και που;

  Reply

Απάντηση