Νόμιμα με 500€ όλα τα παλιά αυθαίρετα

By | 24/04/2013

Η δαμόκλειος σπάθη της κατεδάφισης απομακρύνεται οριστικά από τις αυθαίρετες οικοδομές που ανεγέρθησαν προ του 1975, με ένα αντίτιμο ύψους 500 ευρώ. Νομοσχέδιο, που επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, νομιμοποιεί και όλες τις οικοδομικές μικροπαραβάσεις, εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια. Τακτοποιεί ημιυπαίθριους, εξώστες, δώματα και υπόγεια με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρι 40%. Ρυθμίζει τις εκκρεμότητες των αυθαιρέτων της περιόδου 1975-1983.

Με διαδικασίες-εξπρές προωθείται στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη και σήμερα-αύριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις 10 ημέρες.

Στόχος είναι το νομοθέτημα του ΥΠΕΚΑ να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται μία ολοκληρωμένη και οριστική (;) αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαιρέτων και ταυτόχρονα να καταγραφεί ο οικιστικός πλούτος της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο προωθείται παράλληλα ο θεσμός της Ταυτότητας Κτιρίου, η καταγραφή δηλαδή όλων των στοιχείων ενός ακινήτου μέσα από ηλεκτρονικό σύστημα.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την Ταυτότητα Κτιρίου αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο νέος νόμος των αυθαιρέτων προβλέπεται να ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον και να διαχειριστεί 700.000 έως 1 εκατομμύριο αυθαίρετα. Ανάλογο χρονικό διάστημα απαιτείται για την ολοκλήρωση του μέτρου της Ταυτότητας Κτιρίου.

«Γίνεται σαφής η πολιτική βούληση για θωράκιση της “κόκκινης γραμμής” για τα αυθαίρετα. Αποκλείουμε τη δυνατότητα δημιουργίας “νέας γενιάς αυθαιρέτων”», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης. Οπως έχει ξαναγράψει το «Εθνος», δεν νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011.

Με τον νέο νόμο εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, έναντι καταβολής 500 ευρώ, όλα τα αυθαίρετα που υφίστανται προ του 1975, όπως και όλες οι μικρο-αυθαιρεσίες, ανεξαρτήτως αριθμού, εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια. Επίσης τα αυθαίρετα προ του 1983. Νομιμοποιούνται, ακόμη, οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, εξώστες, δώματα και υπόγεια με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρι 40%, ενώ διευκολύνεται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που έγιναν στο διάστημα 1975-1983 (έναρξη ισχύος νόμου Τρίτση).

Εκτός ρύθμισης μένουν όλες οι περιπτώσεις που προσκρούουν στο Σύνταγμα, δηλαδή αυθαίρετες κατασκευές σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτήματα, υπεράνω της κορυφογραμμής και σε περιπτώσεις διατηρητέων και παραδοσιακών οικισμών.

Οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ δεν θέλησαν χθες να δώσουν στοιχεία για τα αναμενόμενα από τη νομιμοποίηση έσοδα. Ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για εισπράξεις ακόμα και 9 δισ. ευρώ. Πάντως, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής επεξεργασίας 447.000 αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, είχαν εισπραχθεί 800 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική το ποσό να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

ΤΑ 14+1 «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Ακίνητα προ του 1975

Θεωρούνται όλα νόμιμα με την καταβολή 500 ευρώ είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια που χάθηκε ή είναι αυθαίρετα. Απαιτείται η υποβολή αίτησης στο ηλεκτρονικό σύστημα, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, κατάθεση του Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν τον χρόνο κατασκευής.

2. Αυθαίρετα προ του 1983

Νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Ισχύει ο συντελεστής παλαιότητας που μειώνει το πρόστιμο στο 15%. Υποβάλλεται αίτηση και απαιτούνται: υπεύθυνη δήλωση, έντυπο Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν τον χρόνο υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

3. Μικρο-αυθαιρεσίες

Νομιμοποιούνται έναντι καταβολής 500 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μικρο-παραβάσεων στην ίδια ιδιοκτησία. Οι μικροπαραβάσεις δεν δημιουργούν δομημένο χώρο. Υποβάλλονται αίτηση στο σύστημα, υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599, τεχνική έκθεση μηχανικού. Η δυνατότητα νομιμοποίησης προτείνεται να ισχύει εσαεί.

4. Μεσαίες παρατυπίες

Νομιμοποιούνται εφόσον πρόκειται για υπέρβαση μέχρι 40% της κάλυψης και της δόμησης και μέχρι 20% του ύψους, σε σχέση με την οικοδομική άδεια. Η νομιμοποίηση οριστικοποιείται με τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Απαιτούνται αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσης.

5. Αυθαιρεσίες εντός ακάλυπτου χώρου

Δεν νομιμοποιούνται, αλλά τακτοποιούνται για 30 χρόνια. Απαιτούνται αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα για την απόδειξη χρόνου κατασκευής. Καταβάλλονται παράβολο και πρόστιμο.

6. Μεγάλες υπερβάσεις

Μόνο τακτοποίηση για 30 χρόνια. Απαιτούνται αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα για την απόδειξη χρόνου υλοποίησης. Καταβάλλονται παράβολο και ειδικό πρόστιμο χωρίς ελαφρύνσεις. Η ρύθμιση ισχύει και για αυθαίρετα χωρίς άδεια.

7. Σε παραδοσιακούς οικισμούς

Τακτοποιούνται για 30 χρόνια με την πληρωμή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτείται αίτηση στην αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή, τοπογραφικό διάγραμμα, τεχνική έκθεση μηχανικού, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, αποδεικτικά χρόνου κατασκευής, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, Ε9, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα για τον χρόνο κατασκευής.

8. Κατασκευές σε διατηρητέο

Τακτοποιούνται για 30 χρόνια εφόσον οι υπερβάσεις είναι εντός του όγκου του κτιρίου ή οι προσθήκες καθ΄ ύψος δεν ξεπερνούν το 10% της συνολικής δόμησης. Απαιτούνται έγγραφα ανάλογα με αυτά των παραδοσιακών οικισμών και καταβάλλονται παράβολο και ειδικό πρόστιμο.

9. Αλλαγές εσωτερικών χώρων

Διαφορετική εσωτερική διαρρύθμιση από τα σχέδια της οικοδομικής άδειας δεν συνιστά αυθαιρεσία και η κατασκευή απαλλάσσεται πλήρως. Χωρίς άδεια συνένωση δύο διαφορετικών ιδιοκτησιών θεωρείται αυθαιρεσία και απαιτείται υπαγωγή στον νέο νόμο.

10. Χρόνος κατασκευής

Απαιτούνται αεροφωτογραφίες της 28ης/7/2011. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα εκδώσει αεροφωτογραφίες με ισχύ δημοσίου εγγράφου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο. Για αλλαγές χρήσεις απαιτείται έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής που αποδεικνύει τη χρήση κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου, λαμβάνεται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1η/1/2004.

11. Πρόστιμα

Δεν μειώνονται για τις γενικές κατηγορίες, αλλά προβλέπεται αύξηση των δόσεων σε 10 εξαμηνιαίες με ελάχιστη καταβολή 5% του συνολικού προστίμου κατά το πρώτο εξάμηνο. Δυνατότητα συμψηφισμού έως 50% του ειδικού προστίμου αν έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης στο κτίριο. Συμψηφισμός σε περίπτωση εξόφλησης προστίμων στο πλαίσιο της τακτοποίησης και δυνατότητα επιστροφής.

12. Αυθαίρετα του Δημοσίου

Μπορούν να νομιμοποιηθούν ή να τακτοποιηθούν, ανάλογα με το μέγεθος και τον χρόνο υλοποίησης της αυθαιρεσίας, χωρίς πρόστιμο ή παράβολο. Περιλαμβάνονται ακίνητα του Δημοσίου, των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, σε τουριστικές περιοχές, χιονοδρομικά κέντρα, ορεινά καταφύγια, εγκαταστάσεις αστεροσκοπείων, εκπαιδευτικά ιδρύματα.

13. Τουριστικές εγκαταστάσεις

Νομιμοποιούνται ή τακτοποιούνται ανάλογα με το είδος της αυθαιρεσίας, με την προϋπόθεση πως διαθέτουν, ύστερα από την καταβολή του σχετικού προστίμου, σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και ότι λειτουργούσαν νόμιμα μέχρι 28/7/2011.

14. Δικαιοπραξίες

Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία ή ότι έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αν το ακίνητο έχει υπαχθεί στη διαδικασία νομιμοποίησης ή τακτοποίησης και έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού προστίμων.

15. Περιβαλλοντικό ισοζύγιο

Ενισχύεται ο θεσμός με τον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων εντός των περιοχών όπου γίνεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ανάλογα με την οικιστική επιβάρυνση. Ενισχύεται ο ρόλος της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και καθορίζονται όλες οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών περί κατεδαφίσεων.

[Πηγή]

Απάντηση