Στάση πληρωμών στις πολυκατοικίες

By | 23/04/2013

Διαταγές πληρωμής και αγωγές εναντίον συγκατοίκων είναι πλέον καθημερινότητα στις πολυκατοικίες καθώς η οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο τον χειμώνα, λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης, μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

«Τα κοινόχρηστα είναι η πρώτη υποχρέωση που σταματάει να πληρώνει κάποιος, όταν “τρέχουν” οι λογαριασμοί του ρεύματος του τηλεφώνου ή οι δόσεις από τα δάνεια και τις κάρτες», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Ελένη Μαθιουδάκη, διαχειρίστρια πολυκατοικίας τα τελευταία 10 χρόνια.

«Υπάρχει ένοικος στην πολυκατοικία που έχει να πληρώσει τα κοινόχρηστά του εδώ και ενάμιση χρόνο γιατί έχει μείνει άνεργος ο άνθρωπος και έχει οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. Αλλη συγκάτοικος που είναι συνταξιούχος, έχει 6 μήνες να πληρώσει, γιατί πέρα από τη μείωση της σύνταξής της της κρατούν αναδρομικά τα χρήματα από περικοπές προηγούμενων χρόνων». Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις που κάποιοι επιτήδειοι «εκμεταλλεύονται» την κατάσταση και δεν πληρώνουν από «άποψη» ή «επιλογή».

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποια στιγμή, τα οφειλόμενα ποσά συσσωρεύονται, οπότε η προσφυγή στη δικαιοσύνη φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο. «Αρκετοί διαχειριστές αναγκάζονται να προβούν σε διαταγές πληρωμής, ακόμη και αγωγές. Τα οφειλόμενα ποσά φτάνουν ακόμη και τα 1.700 με 2.000 ευρώ ανά πολυκατοικία. Και λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο για τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας να “φορτωθούν” το επιπλέον βάρος που ανακύπτει» λέει η Ντόρα Μ., υπεύθυνη σε εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων.

«Σε πρόσφατο απολογισμό που κάναμε στην εταιρεία, διαπιστώσαμε ότι μας οφείλονται 150.000 ευρώ από τα συνολικά 800 διαμερίσματα που έχουμε υπό τη διαχείρισή μας», ανέφερε υπεύθυνος για την είσπραξη κοινοχρήστων εταιρείας διαχείρισης πολυκατοικιών.

[Πηγή]

One thought on “Στάση πληρωμών στις πολυκατοικίες

  1. kpanago

    Καλημέρα σε όλους. Μήπως γνωρίζει κάποιος, ποιός είναι ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων των συνιδιοκτητών μιάς πολυκατοικίας στα ωφειλόμενα κοινόχρηστα που δεν καταβάλονται από τούς ενοίκους διαμερισμάτων πολυκατοικιών; Ως γνωστό,οι γενικές απαιτήσεις ιδιωτών πρός ιδιώτες παραγράφονται μετά την παρέλευση 20 ετίας, αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται συντομότερος χρόνος παραγραφής όπως πχ οι απαιτήσεις των επαγγελματιών δικηγόρων συμβολαιογράφων κ.λπ. από τους πελάτες τους, οι οποίες παραγράφονται μετά την παρέλευση πενταετίας. Μήπως γνωρίζει κανείς τι ισχύει για τα απλήρωτα κοινοχρηστα; Εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε περίπτωση άρνησης καταβολής κοινοχρήστων διαμερίσματος από το 2002 μέχρι σήμερα (2016), χωρίς να έχει απασχολήσει η περίπτωση αυτή κανένα από τους συνιδιοκτήτες οι οποίοι καλούνται να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να συγκεντρώνουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα κοινόχρηστα, χωρίς όμως να κινούνται δικαστικά κατά του καταχραστή του κεφαλαίου της πολυκατοικίας.

    Reply

Απάντηση