Υποχρεωτική η ανάρτηση των αποδείξεων στους πίνακες κοινοχρήστων των πολυκατοικιών

By | 10/04/2013

Με πρόστιμο 2.000 ευρώ απειλούνται όσοι διαχειριστές πολυκατοικιών δεν αναρτούν στον πίνακα με τη συγκεντρωτική κατάσταση των κοινοχρήστων και τις σχετικές αποδείξεις για τις όποιες δαπάνες έγιναν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Συγκεκριμένα η αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, επιβάλλει για κάθε δαπάνη που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, να αναρτάται υποχρεωτικά αντίγραφο του παραστατικού της δαπάνης στον πίνακα με τη συγκεντρωτική κατάσταση οφειλών κάθε διαμερίσματος.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών κι εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κλπ) χωρίς την ύπαρξη των από το νόμο προβλεπομένων παραστατικών. Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

[Πηγή]

12 thoughts on “Υποχρεωτική η ανάρτηση των αποδείξεων στους πίνακες κοινοχρήστων των πολυκατοικιών

 1. Mariow

  ωραία… και εμένα μου την βαράει και δεν βάζω ή και γιατί το είπα στην συνέλευση και συμφωνήσαν… ποιος πληρώνει το πρόστιμο; και αν δεν το πληρώνει κάποιος από την πολυκατοικία πληρώνουν όλοι τόκους ή καρφώνουν αυτόν που δεν πληρώνει; πως χρεώνετε πρόστιμο χωρίς ΑΦΜ; τι κάνουν όλοι οι δύσμοιροι κηπουροί και καθαριστές που τους έκοβε ο διαχειριστής την απόδειξη; πρέπει δηλαδή να αυξηθούν τα έξοδα των κοινοχρήστων ακόμα 23% περισσότερο ή μπορούν να είναι και μη διάτρητες αποδείξεις; Τα ερωτήματα είναι άπειρα και το μέτρο είναι απλά γελοίο με μόνο όφελος την εδραίωση των εταιρειών κοινοχρήστων με τους φουσκωτούς που αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει τα κοινόχρηστα τον τουλουμιάζουν!!

  Reply
 2. ΔΑΝΑΗ

  Επιτέλους ένα μέτρο μου θα δώσει την διαφάνεια στην διαχείριση. Έτσι θα φαίνεται τι πληρώνει πραγματικά ο διαχειριστής και τα ζητά μετά από τους ενοίκους. Προφανώς με νόμιμη απόδειξη. Έτσι έπρεπε να πληρώνονται πάντα οι δαπάνες. Διαφορετικά πώς μπορεί να είναι βέβαιος ένας ένοικος ότι αυτό πληρώθηκε η καθαρίστρια….κλπ. Ας σταματήσει εδώ η μαύρη αμοιβόμενη εργασία των κηπουρών, καθαριστριών, υδραυλικών κλπ. Δεν μπορεί να είναι επιχείρημα η ενδεχόμενη αύξηση λόγω ΦΠΑ από την απόδειξη που θα κόβουν πιά. Η φοροδιαφυγή γινόταν σε συνεργασία. Επιτέλους, τέλος.

  Reply
 3. Γιώργος

  Εγώ θέλω κάποιος να μου λύσει την απορία για το πώς θα πληρώνεται ο διαχειριστής. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις όπου η διαχείριση πάει με rotation και όλοι μπορούν να το κάνουν χωρίς μισθό. Μιλάμε για περιπτώσεις που κανείς δεν θέλει και ο ένας που δέχεται να τον κάνει κάθε χρόνο, αξίζει τουλάχιστον να παίρνει κάποια αποζημίωση. Σε εκείνη την περίπτωση, γίνεται με εργόσημο? και αν ναι, ποιανού εργοδότη το ΑΦΜ δηλώνουμε για την παραλαβή του εργοσήμου?

  Reply
 4. Καλιαφας Δημητρης

  Eπιθυμω να λαμβανω ειδοποιησεις για νεα αρθρα

  Reply
  1. HaVai Post author

   Μπορείς να εγγραφείς στο newsletter. Δες στο μενού πάνω δεξιά.

   Reply
 5. kpanago

  ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΣ.
  Καλημέρα σε όλους. Η αγορανομική διάταξη του Υπ.ΑΝάπτυξης περί υποχρεωτικής ανάρτησης στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας αντιγράφων των διενεργούμενων δαπανών, αφορά όπως καθαρά λέει η διάταξη αυτή όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εκδίδουν κοινόχρηστα με αμοιβή, δηλαδή που πληρώνονται από την πολυκατοικία για την έκδοση των κοινοχρήστων της. Αφορά δηλαδή τη λειτουργία της αγοράς και όχι τη λειτουργία των πολυκατοικιών η οποία ρυθμίζεται από τον Κανονισμό της. Οι διαχειριστές που το κάνουν αυτό χωρίς αμοιβή,δεν υποχρεούνται να αναρτούν αντίγραφα των αποδείξεων των δαπανών (κάτι που θα είχε άλλωστε και κόστος = το κόστος της φωτοτύπησης), αφού όλες οι διενεργούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τον οικείο κανονισμό λειτουργίας της κάθε πολυκατοικίας, οφείλουν να ελέγχονται κάθε χρόνο από επιτροπή των συνιδιοκτητών για να απαλλάξει τον προηγούμενο διαχειριστή από την ευθύνη του έναντι των υπόλοιπων συνιδιοκτητών τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετεί.

  Reply
 6. Μαρια

  Προσωπικές μου απόψεις…
  Αν πρέπει να αναρτώνται οι αποδείξεις για τα κοινόχρηστα για λόγους διαφάνειας, τότε θα πρέπει να αναρτάται αναλυτικά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η χρέωση. Ή είναι διαφάνεια ή όχι.
  Από την άλλη πάλι δεν γίνεται συνέχεια να αναρτώνται όλες οι αποδείξεις. Παρόλα αυτά εάν κάποιος θέλει να δει τις αποδείξεις αυτές για να ξέρει τι πληρώνει, ο διαχειριστής οφείλει τα τις δίχνει.

  Reply
 7. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

  Ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρακρατεί τα κοινόχρηστα και να μη τα αποδίδει στη διαχείρηση, έναντι άλλου παλαιού χρέους απο την οικοδομή προς αυτόν. Τότε με τα τρέχοντα έξοδα τι γίνεται;

  Reply
 8. ΒΡΑΚΟΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Που γίνονται οι καταγγελίες για μη ανάρτηση αποδείξεων στον πίνακα από τον διαχειριστή .Όποιος μου απαντήσει (να μου γράψει) όπως λέγαμε πιτσιρικάδες .Σχεδόν κανένας δεν αναρτά αποδείξεις , γιατί δεν υπάρχει έλεγχος είναι ξέφραγο αμπέλι. Αν και δεν θα υπάρξει απάντηση επαναλαμβάνω ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΦΟΡΕΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΛ. ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

  Reply
  1. Alex

   Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
   2103893000
   ΦΕΚ 2044/2013 άρθρο 88

   Reply
 9. Alex

  Άδικος κόπος και χρήματα να ασχολείστε με την Αγορανομική Διάταξη Α4-333, 2/2013 ΦΕΚ 874/Β/11-4-2013 περί υποχρέωσης ανάρτησης αποδείξεων κοινοχρήστων δαπανών στους πίνακες πολυκατοικιών. Κάποιοι δικηγόροι δεν την αναφέρουν καν στα δικόγραφα τους, οι ειρηνοδίκες δεν τη λαμβάνουν υπόψη, σα να μην υπάρχει αναρτημένη στο e-nomothesia.gr. Το Υπουργείο Εμπορίου κ Ανταγωνιστικότητας απαντά ότι δεν έχει αρμοδιότητα και ότι ασχολείται μόνο με επιχειρήσεις, ομοίως το 1520 και παραπέμπει στην ΥΑ 91354/2017, επίσης το 11012, κανείς δεν απαντάει όταν ρωτάς πού να απευθυνθείς για να γίνει αυτοψία. Εξάλλου ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι υποχρεωμένος να τα ξέρει όλα, τι κι αν ένας άλλος δημόσιος υπάλληλος έγραψε τη διάταξη αυτή. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, αυστηρή διαταγή να πληρωθούν όλα τα οφειλόμενα κοινόχρηστα, με τους νόμιμους τόκους για τα ειδοποιητήρια κοινοχρήστων από την 1η μέρα λήξης καθενός από αυτά και επίσης τα δικαστικά έξοδα, χωρίς καν δικαίωμα 30 ημερών για την έφεση που θα στοιχίσει 1500 Ευρώ και όλοι σου λένε ότι θα τη χάσεις, οπότε δε θα την κάνεις. Τώρα αν η μη ανάρτηση οδήγησε στην αποκάλυψη ότι δεν κόπηκαν νόμιμες αποδείξεις όπου πληρώνεται και το ΦΠΑ 24%, δεν παίζει κανένα ρόλο. Τώρα αν οι διαχειριστές-συνιδιοκτήτες θα το ξανακάνουν δηλ. αν θα συνεχίσουν να μην αναρτούν τις αποδείξεις των δαπανών κοινοχρήστων της πολυκατοικίας ή αν θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν ΦΠΑ στις τεχνικές εργασίες των χιλιάδων Ευρώ που κάνουν ενίοτε, ή αν στα πρακτικά των Γενικών Συνελέυσεων υπογράφουν λογιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι ως συνιδιοκτήτες, ή αν εσύ ο νομιμόφρων-συνιδιοκτήτης ζητάς να δεις τις οικονομικές προσφορές των εργασιών αυτών και δε σου τις δίνουν, ακριβώς γιατί είσαι μειοψηφία απέναντι σε ένα ιδιότυπο λόμπυ, αλλά και για να μη δεις ότι τα ΠΟΣΑ (τα οποία και πλήρωσαν με αποδείξεις χειρόγραφες του διαχειριστή) είναι πλέον ΦΠΑ (που δεν πληρώθηκε το τελευταίο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων), ή ότι μπορεί αυτή η διάταξη να είναι ένα Tick σε μία μεγάλη λίστα μνημονιακών νόμων, επίσης δεν έχει καμία σημασία (Υ.Γ. Γι’αυτό μην τσιμπάτε. Εντάξει … μη φωνάζετε μου χάρισαν το διπλασιασμό του οφειλόμενου ποσού από τόκους υπερημερίας) http://www.hcg.gr/node/23667 Αυτά… Καληνύχτα!

  Reply

Απάντηση