Νόμιμο το χαράτσι από τη ΔΕΗ

By | 20/12/2012

Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα συνεχίσει να εισπράττεται κανονικά το γνωστό «χαράτσι» – τέλος για τα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), καθώς χθες ο Άρειος Πάγος, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος σχετικούς με τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναστολής που είχαν υποβάλει το Δημόσιο και η ΔΕΗ.

Ετσι, επέτρεψε να συνεχιστεί η ροή της πληρωμής, απαγορεύοντας όμως τη διακοπή του ρεύματος για όσους δεν εξοφλούν το «χαράτσι».

Το 3μελές συμβούλιο του ΑΠ με εξαιρετική ταχύτητα (η απόφαση αναμενόταν για αύριο) και με ένα λιτό σκεπτικό δέχθηκε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι πρέπει να «παγώσει» η εκτέλεση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε «μπλοκάρει» την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, αλλιώς θα προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη για το κράτος.

Η αρεοπαγιτική απόφαση, που ήταν η… τρίτη και φαρμακερή (ύστερα από δύο αρνήσεις του ΑΠ για έκδοση προσωρινής διαταγής), δίνει τέλος στο πρωτοφανές «αλαλούμ» που επικράτησε σχεδόν για δύο εβδομάδες γύρω από το «χαράτσι» και τις έντονες ακόμα και πολιτικοδικαστικές αντιπαραθέσεις.

Με την αναστολή του ΑΠ (227/12) η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει το ΕΕΤΗΔΕ και να το ενσωματώνει στους λογαριασμούς της προκειμένου να το εισπράττει από τους καταναλωτές τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες (όσο θα χρειαστεί για να αποφασίσει το Δ’ τμήμα ΑΠ για τις αιτήσεις αναίρεσης που θα συζητηθούν στις 22-3-13), οπότε και θα έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων που εναπομένουν για το «χαράτσι».

Στο διάστημα αυτό οι πολίτες θα πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ νομοθετικά δίνεται και η δυνατότητα εξόφλησης (για όποιον επιθυμεί) στην Εφορία ή «παγώματος» εφόσον ο έφορος διαπιστώσει αντικειμενική αδυναμία καταβολής του.

Το Δημόσιο και η ΔΕΗ είχαν επισημάνει τον κίνδυνο απώλειας εσόδων 1 δισ. ευρώ που θα οδηγούσε στη λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων με την περικοπή μισθών, καθώς και την έλλειψη τεχνικής υποδομής για τη γρήγορη μεταφορά του συστήματος είσπραξης μέσω ΔΟΥ.

Στο λιτό σκεπτικό ο ΑΠ έκρινε ότι από όλα τα στοιχεία που υποστήριζαν και προσκόμισαν οι αντίδικες πλευρές (Δημόσιο, ΔΕΗ – καταναλωτικές οργανώσεις) προέκυψε ότι αν σταματήσει η ΔΕΗ να υπολογίζει και να ενσωματώνει το τέλος στους λογαριασμούς της, θα δημιουργηθεί άμεσος κίνδυνος βλάβης τόσο για το Δημόσιο όσο και για τη ΔΕΗ.

Η αποκατάσταση της βλάβης αυτής -δέχεται ο ΑΠ- «δεν θα είναι ευχερής, αφού με τη μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το ΔΝΤ, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».

Η αρεοπαγιτική απόφαση «ξεγλίστρησε» από τη νομική εμπλοκή που παραλίγο να δημιουργηθεί με την κατάθεση έφεσης από την πλευρά του δικηγόρου Γ. Κόκκα και του Ελληνικού Κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας, αφού έτσι η υπόθεση δεν είχε τελεσιδικήσει και συνεπώς φαινόταν να «χωλαίνει» η κατευθείαν προσφυγή του Δημοσίου και της ΔΕΗ στον ΑΠ, με παραίτηση από το δικαίωμα έφεσης, για το οποίο, πάντως, εξακολουθούν να «τρέχουν» οι σχετικές προθεσμίες.

Για όσους δεν πληρώνουν τον φόρο, απαγορεύεται η διακοπή του ρεύματος

Από την πρωτόδικη απόφαση απέμεινε «ζωντανή» μόνο η απαγόρευση διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι», η οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική και από το ΣτΕ, καθώς ένα τόσο σκληρό και δυσανάλογο μέτρο προσβάλλει την ανθρώπινη αξία. Ετσι, εάν η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα σε κάποιον που δεν πλήρωσε το «χαράτσι», θα υποχρεωθεί (μετά από καταγγελία του) να καταβάλει χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μέρα που συνεχίζεται η διακοπή.

Η ΔΕΗ είναι προφανώς υποχρεωμένη να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ρεύματος και σε άλλες παλαιότερες διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς και να σταματήσει την τακτική να θεωρεί ότι τα χρήματα που καταβάλλει κάποιος για το ρεύμα πηγαίνουν για το «χαράτσι», με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί τη διακοπή με το επιχείρημα ότι δήθεν δεν πληρώθηκε το ρεύμα. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις οι καταναλωτές θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση. Από την άλλη, όσοι αρνηθούν να καταβάλουν το «χαράτσι» στη ΔΕΗ, θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση αντιμετωπίζοντας τη μέγκενη του φορολογικού συστήματος με τις συνεχείς προσαυξήσεις και την είσπραξη με καταναγκαστικούς μηχανισμούς (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.)

[Πηγή]

Απάντηση