Ποια είναι τα καλύτερα ξύλα για το τζάκι;

By | 11/12/2012

Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, πολλοί έχουν επιστρέψει στο παραδοσιακό τζάκι ή τις ξυλόσομπες. Βασικός παράγοντας ωστόσο για το βαθμό απόδοσή τους είναι τα καυσόξυλα που χρησιμοποιούνται.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε διαφορετικού τύπου ξύλου:

Ε λ ι ά : ίσως το καλύτερο καυσόξυλο για το τζάκι ή τη σόμπα.

+ καίγεται αργά και διαρκεί γι’ αρκετή ώρα.

– δεν δημιουργεί ποτέ ιδιαίτερα δυνατή φλόγα.

Δ ρ υ ς : εξαιρετική επιλογή καυσόξυλου.

+ αποδίδει ικανή θερμότητα και φλόγα.

– καίγεται πολύ γρήγορα.

Ο ξ ι ά : επίσης πολύ καλή επιλογή για καυσόξυλο – ισχύουν όσα και για το δρυ.

+ αποδίδει ικανή θερμότητα και φλόγα.

– καίγεται πολύ γρήγορα.

Π ε ύ κ ο : καυσόξυλο με πλεονεκτήματα αλλά και αρκετά μειονεκτήματα.

+ αποδίδει δυνατή φλόγα.

– καίγεται πολύ γρήγορα, αποδίδει λιγότερη θερμότητα από τα άλλα καυσόξυλα και περισσότερο καπνό γι’ αυτό κι εάν χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση ως καυσόξυλο θα πρέπει να γίνεται τακτικότερος -από το συνηθισμένο- καθαρισμός της καμινάδας.

Πρακτικά tips :

– Χρησιμοποιούμε μόνο “φυσικά” ξύλα. Σε καμμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε ως καυσόξυλα, βαμμένα ξύλα, λακκαρισμένα, νοβοπάν κ.ο.κ.

– Είναι προτιμότερο ν’ αγοράζουμε τα ξύλα της χρονιάς πολύ πριν ξεκινήσει η χειμερινή σεζόν ή ακόμη και στο τέλος της προηγούμενης “χρήσης” ώστε να είναι στεγνά. Εάν τα αγοράσουμε ενώ βρισκόμαστε ήδη στη χειμερινή περίοδο το πιθανότερο είναι να είναι υγρά κάτι που σημαίνει ότι κοστίζουν ακριβότερα (καθώς πληρώνουμε με βάση το βάρος τους) και καίγονται με δυσκολία.

– Για προσανάμματα δεν χρησιμοποιούμε εφημερίδες αλλά τα ειδικά δαδιά που μπορούμε να προμηθευτούμε από οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει καυσόξυλα. Και σε αυτά όμως πρέπει να κάνουμε λελογισμένη χρήση.

– Ο τακτικός καθαρισμός της καμινάδας από εξειδικευμένο συνεργείο συμβάλει αποφασιστικά στη σωστή λειτουργία και θερμική απόδοση του τζακιού ή της ξυλόσομπας.

[Πηγή]

Απάντηση