Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ

By | 07/12/2012

Παράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του λεγόμενου “χαρατσιού” μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι -ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης- μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.

Όσοι καταναλωτές δεν θέλουν, δεν θα πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Αυτή την ενημέρωση έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ στα πρακτορεία της μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή και είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της επιχείρησης.

Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει επίσημη πληροφόρηση -εντολές- από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας.

Μέχρι χθες δεν είχε λάβει κάποια σχετική ενημέρωση. Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει εκδοθεί αυτή η δικαστική απόφαση, η οποία μάλιστα προειδοποιεί την εταιρεία με την επιβολή προστίμου στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, η διοίκηση προχώρησε στην προαναφερόμενη ενέργεια.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως και πριν από τη δικαστική απόφαση οι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, όποιος καταναλωτής έχει λάβει στον λογαριασμό του το ειδικό τέλος ακινήτων και θέλει να το πληρώσει, η ΔΕΗ δεν θα το αρνηθεί. Δηλαδή όσοι είναι να πληρώσουν τη δεύτερη ή την τρίτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ κι έχουν στα χέρια τους λογαριασμούς, μπορούν να το πράξουν.

Άγνωστο παραμένει επίσης για το αν η ΔΕΗ θα συνεχίζει στους λογαριασμούς που εκδίδει να υπολογίζει και να χρεώνει το ειδικό τέλος, καθώς επίσης το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη δώσει σχετικές εντολές.

[Πηγή]

Απάντηση