Οι Δήμοι αναπροσάρμοσαν αυθαιρέτως τις τιμές ζώνης

By | 01/10/2012

Φουσκωμένους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές «μένοντας εμβρόντητοι» με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.

Κι αυτό γιατί «εν κρυπτώ» δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα και κυρίως στην επαρχία αύξησαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ειδοποίηση την τιμή ζώνης, που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Ετσι απεστάλησαν στη ΔΕΗ νέες καταστάσεις με αναπροσαρμοσμένες τιμές ακόμα και σε χωριά ή οικισμούς που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αποτέλεσμα, να αυξηθεί αυτόματα όχι μόνο το τέλος ακινήτων αλλά και ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, καθώς και τα πρόστιμα για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Πέραν αυτού, με την αύξηση της τιμής ζώνης αυξάνονται δραστικά και οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Photobucket

«Αλχημεία»

Την ίδια ώρα Δήμοι ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν αναδρομικά ποσά για τον αυξημένο ΤΑΠ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών ή των αυξημένων τετραγωνικών. Βεβαίως δεν ξέρουμε εάν επιστρέφουν χρήματα στις περιπτώσεις που είχαν δηλωθεί περισσότερα από τα πραγματικά τ.μ.

Την «αλχημεία» των δήμων με τις τιμές των ακινήτων ανακάλυψαν καταναλωτές που συνέκριναν το ποσό του ειδικού τέλους στον νέο λογαριασμό της ΔΕΗ με τον προηγούμενο και διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι και διπλάσιο τέλος για το 2012.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή των τιμών ζώνης σε καμία περιοχή της χώρας, αλλά η οποιαδήποτε διόρθωση τιμών είναι αρμοδιότητα των δήμων και απλά το υπουργείο τις εγκρίνει για να αποσταλούν στη ΔΕΗ.

Έμειναν με την αίτηση

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυξημένο τέλος ακινήτων, ΤΑΠ και δημοτικά τέλη λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων τους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων που δεν διόρθωσαν τα στοιχεία για την έκταση και την τιμή ζώνης του ακινήτου παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλει αίτηση από τις αρχές του χρόνου με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει για το τέλος το ίδιο ποσό με πέρυσι.

Επισημαίνεται ότι στην τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1056 2-3-2012) για το ειδικό τέλος ακινήτων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωριστεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ μέχρι και τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012».

Ζητούν αναδρομικά αυξημένο ΤΑΠ

Δήμοι ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν αναδρομικά ποσά για τον αυξημένο ΤΑΠ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών ή των αυξημένων τετραγωνικών. Βεβαίως δεν ξέρουμε εάν επιστρέφουν χρήματα στις περιπτώσεις που είχαν δηλωθεί περισσότερα από τα πραγματικά τ.μ.

[Πηγή]

One thought on “Οι Δήμοι αναπροσάρμοσαν αυθαιρέτως τις τιμές ζώνης

  1. Andrew

    Το 2007 ‘εγινε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αυτό μπορούμε να το δούμε στο site της gsis.gr (Αντικ. Αξίες Ακινήτων 2007). Με αυτές τις τιμές γίνονται όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων κ.λπ.
    Τώρα, οι Δήμοι δεν έχουν συνολικά προχωρήσει στις καινούργιες αυτές τιμές, παρά μόνο όταν κάποιοι δημότες κάνουν κάποια μεταβίβαση ή όταν πάνε να ρωτήσουν “αφελώς” τον Δήμο τους όπως έκανα εγώ!!

    Reply

Απάντηση