Αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου

By | 11/09/2012

Την καθαρή και φθηνή ενέργεια προτιμούν όλο και περισσότερο οι εγχώριοι καταναλωτές για οικιακή χρήση αλλά και οι βιομηχανίες.

4.537 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου χρησιμοποίησαν εταιρείες και νοικοκυριά το 2011, ενώ φέτος η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί από 5% έως 8%.

Την καθαρή και φθηνή ενέργεια προτιμούν όλο και περισσότερο οι εγχώριοι καταναλωτές για οικιακή χρήση αλλά και οι βιομηχανίες. Το φυσικό αέριο κερδίζει πόντους στην αγορά ενώ έχει αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση του πετρελαίου.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 4.537 εκατ. κυβικά μέτρα το 2011 με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής το διάστημα 2008-2011 να διαμορφώνεται σε 5,9%.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Προοπτικές

Στην έκθεση υπάρχουν εκτιμήσεις για τη μελλοντική κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης κ. Σπύρο Γιαννέλο, φέτος εκτιμάται να σημειώσει αύξηση που θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αυξάνεται σταθερά από το 2009. Να σημειωθεί ότι η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κάλυψε το 30,5% της συνολικής παραγωγής και το 28,6% της συνολικής ζήτησης πέρυσι.

Το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) καλύπτει σημαντικό μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) θα φθάσει στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Εύβοιας και της Δυτικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΣΤΟΧΑΣΙΣ», Βασίλης Ρεγκούζας, υποστηρίζει ότι τα επόμενα έτη θα δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας λόγω της χαμηλής τιμής έναντι του ανταγωνισμού και λόγω του συνδυασμού της υψηλής θερμογόνου δύναμης. Προσθέτει ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του «νέου τοπίου» στην αγορά του φυσικού αερίου αναμένεται να έχουν και οι σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις με την προσέλκυση επενδυτών.

[Πηγή]

Απάντηση