Οργανικά φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια για ένα ολόκληρο σπίτι

By | 29/06/2012

Μοιάζουν με απλές ζελατίνες, ωστόσο μπορούν να παράγουν ενέργεια για ένα ολόκληρο νοικοκυριό. Πρόκειται για οργανικά φωτοβολταϊκά, προϊόντα νανοτεχνολογίας, τα οποία αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον τομέα της ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αυτή η καινοτομία, που προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας, θα βρεθεί στο επίκεντρο των ανακοινώσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, «Nanotexnology 2012» και στο ετήσιο Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά, που θα διεξαχθούν από 30 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου και από 2 έως 5 Ιουλίου, αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη.

Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, εκτυπωμένα πάνω σε εύκαμπτη επιφάνεια, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εφάπτονται απόλυτα σε κάθε είδους επίπεδη ή κυρτή επιφάνεια. Οι μεμβράνες αυτές θα μπορούν να καλύπτουν τις οροφές των σπιτιών και συλλέγοντας την ηλιακή ενέργεια να προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία.

Οι πρώτες δοκιμές για τα νέας γενιάς φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά ξεκίνησαν το 1998 στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Τότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες… ζελατίνες, οι οποίες οπτικά δεν διαφέρουν σε τίποτε από τις μεμβράνες στις οποίες φυλάσσουμε το φαγητό.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι παντρέψαμε αυτή την καινούργια ανακάλυψη των ηλεκτρονικών που κάναμε με την τεχνολογία μαζικής παραγωγής για τεράστιες επιφάνειες. Φέραμε από τη μία πλευρά μια καινοτομία, τα οργανικά ηλεκτρονικά με τις πολύ λεπτές στρώσεις υγρών που εναποτίθενται πάνω σε επιφάνειες, και από την άλλη μια τεράστια βιομηχανία που είναι σχετικά εύκολη και όχι δαπανηρή», εξηγεί ο υπεύθυνος του εργαστηρίου του ΑΠΘ, καθηγητής Φυσικής Στέργιος Λογοθετίδης.

[Πηγή]

Απάντηση