Σπεύδουν για φτηνό πετρέλαιο

By | 20/04/2012

Να γεμίσουν τις δεξαμενές τους έως τις 30 Απριλίου που σταματάει η διάθεση επιδιώκουν οι καταναλωτές. Ακριβότερα κατά 40% θα πωλείται το καύσιμο από τον ερχόμενο Οκτώβριο

Εως τα τέλη Απριλίου θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης και οι καταναλωτές σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.

Σπεύδουν να φουλάρουν τις δεξαμενές τους με φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές, αφού από τον Οκτώβριο θα το πληρώνουν ακριβότερα κατά περίπου 40%.

Στις 30 Απριλίου σταματάει η διάθεση του καυσίμου και μάλιστα θα είναι η τελευταία φορά που θα πωλείται με χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ.: σήμερα είναι 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα). Από την ερχόμενη χειμερινή σεζόν θα ανέβει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτιναχτεί σε 1,40 ευρώ το λίτρο.

Σήμερα η τιμή του είναι σε μέσα επίπεδα στα 1,043 ευρώ το λίτρο. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η πώλησή του, ήταν στα 0,90 ευρώ το λίτρο, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 14,3 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, τα νοικοκυριά έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και μάλιστα να παραγγέλνουν ποσότητες.

«Η ζήτηση σε σχέση με τον Μάρτιο είναι αυξημένη ακόμη και 50%», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης. Για αυξημένη ζήτηση μιλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Χάρης Μαυράκης: «Ο κόσμος έχει αρχίσει να ζητεί την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να προλάβει την παραγγελία με τις υψηλότερες τιμές, που θα ισχύουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες, υπενθυμίζουν τις προσφορές που κάνουν. Οι άτοκες δόσεις μέσα από τη χρήση πιστωτικών καρτών είναι το κύριο μέσο που χρησιμοποιούν.

Η ΕΚΟ με τις κάρτες της Eurobank δίνει τη δυνατότητα πληρωμής με έξι άτοκες δόσεις, η BP με τις κάρτες της Alphabank διευκολύνει με τέσσερις άτοκες δόσεις, η Ελίν με όλες τις κάρτες προσφέρει πληρωμή σε πέντε άτοκες δόσεις, ενώ και η Shell δίνει τη δυνατότητα πληρωμής έως έξι άτοκες δόσεις.

[Πηγή]

Απάντηση