Κινητές… παγίδες 600.000 ανελκυστήρες

By | 10/11/2011

Κινητές παγίδες… αποτελούν πάνω από 600.000 ανελκυστήρες σε σύνολο περίπου 700.000 καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.

Αυτό αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι οποίοι ταυτόχρονα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και με αυτό αραιώνονται… οι περιοδικοί έλεγχοι στα ασανσέρ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΒΕΣΑ Γιώργο Βλασόπουλο από τους περίπου 700.000 ανελκυστήρες εκείνοι που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, π.χ. νοσοκομεία, υπουργεία, εφορίες αλλά και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους δεν έχουν πιστοποιηθεί και η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 30 Ιουνίου του 2009.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ανελκυστήρες που ανήκουν σε δημόσια κτίρια. Ο ίδιος υπολογίζει το ποσοστό των μη πιστοποιημένων σε 90 με 95%. Η πιστοποίηση γίνεται από ιδιωτικούς φορείς ανά κάθε χρόνο στο Δημόσιο, κάθε πέντε με έξι χρόνια στις πολυκατοικίες και κάθε τρία χρόνια στα επαγγελματικά κτίρια.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τη συντήρηση των ανελκυστήρων μειώνει τον αριθμό των περιοδικών ελέγχων στον ένα ανά τέσσερις μήνες για ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες άνω των πέντε στάσεων και στον έναν ανά 8 μήνες για πολυκατοικίες κάτω των πέντε στάσεων, έναντι ενός ελέγχου ανά 45 μέρες που ισχύει σήμερα. Στα δημόσια κτίρια τώρα ισχύουν δύο έλεγχοι ανά μήνα και η πρόταση του υπουργείου τους περιορίζει σε έναν ανά μήνα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΣΑ υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με άλλη που καταργεί τα προσόντα των κινητών συνεργείων ελέγχου (ηλεκτροτεχνίτες) οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο και ολιγοπώληση της αγοράς από τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου.

[Πηγή]

3 thoughts on “Κινητές… παγίδες 600.000 ανελκυστήρες

 1. kostas

  Γιατί οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), δεν κάνουν πρώτα μια έρευνα για ποσοστό των μελών της που ασκούν σωστά τα καθήκοντα τους? Μιλάτε για σωστή συντήρηση των ανελκυστήρων , τη στιγμή που έτσι κα αλλιώς κάνετε συντήρηση μία με δύο φορές το χρόνο. Χρεώνετε 50,00 εως 70,00 ευρώ το μήνα για επίσκεψη δέκα λεπτών. Χρεώνετε 35,00 αντικατάσταση μπαταρίας κάθε έξι μήνες για μπαταρίες με διάρκεια ζωής δύο χρόνια και κόστος 20,00 ευρώ. Λέω ψέμματα κύριοι?

  Reply
 2. Κυριάκος

  Έχει δίκιο ο Κώστας.
  Είναι ο κλάδος τους και πρέπει να τον προστατέψουν αλλά η μη πιστοποίηση ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ κινητή παγίδα.
  Απλώς δεν ξέρουμε τι είναι. Και αφού κάνουν τους ελέγχους κάθε μήνα (χα χα) ας τα βγάλουν ακατάλληλα.
  Η πιστοποίηση είναι μόνο για χρήματα.
  Ρωτάω τον συντηρητή μου γιατί η χρέωση 50 € (είναι και φθηνός 4 όροφοι) και μου βγάζει ένα χαρτί για το ποιούς ελέγχους κάνει και βλέπω ότι χρειάζεται τουλάχιστον 30 -45 λεπτά.
  ΟΚ … τη στήνω και βλέπω ότι έρχεται (πράγματι δε λέω) κάθε μήνα και σε 5 λεπτά φέυγει.
  Συμπεράσματα δικά σας

  Reply
 3. Μαρία

  Αγαπητοί, είμαι νέα ιδιοκτήτρια και τα τελευταία δύο έτη που διαμένω στην πολυκατοικία ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ. Για την ακρίβεια την τελευταία εβδομάδα δε λειτουργεί καθόλου (γεγονός που επαναλάμβανεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (x5) εντός του έτους).

  Γνωρίζετε σε τι ενέργειες (πέραν των αυτονόητων όπως επικοινωνία με την εταιρία διαχείρισης και τον συντηρητή οι οποίοι αδιαφορούν) μπορεί να προβεί κανείς όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα?

  Reply

Απάντηση