Τιμές ρεκόρ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο

By | 05/04/2011

Στα 89,9 λεπτά το λίτρο διαμορφώνεται η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την Τρίτη (5/4), με τη μέγιστη τιμή να αγγίζει ακόμα και το 1 ευρώ.

Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου θέρμανσης η τιμή του ντήζελ διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η μέση τιμή ανά νομό ξεκινά από 87 λεπτά (Δράμα) και φθάνει στα 95,4 (Κεφαλονιά) ενώ στις Κυκλάδες η μέγιστη τιμή είναι 1 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα η αμόλυβδη βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το υψηλότερο επίπεδο, στο 1,678 ευρώ (είχε φθάσει το Μάρτιο και στο 1,68).

Κρήτη, Επτάνησα και νησιά του Αιγαίου παραμένουν οι ακριβότερες περιοχές της χώρας με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,87 ευρώ το λίτρο.

Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο

Λόγω της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης, την ανιούσια έχουν πάρει και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή από το Νοέμβριο του 2010, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 28 % (από 0,04677 σε 0,05995 ευρώ ανά κιλοβατώρα) ενώ για την επόμενη χειμερινή περίοδο οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το αν θα υλοποιηθεί η εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης καθώς και από την πιθανή επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Η διαφορά τιμής του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τώρα 18 % (ήταν 20 % μέχρι το τέλος του 2010 αλλά περιορίστηκε λόγω της αύξησης του ΦΠΑ) και, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χ. Μπαλάσκας η τιμολογιακή πολιτική τον επόμενο χειμώνα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πετρέλαιο.

[Πηγή]

Απάντηση