Δεκάδες προσφυγές για απλήρωτα ενοίκια

By | 14/03/2011

Το κύμα των εξώσεων… σκάει πρώτα στις εφορίες. Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ δέχονται καθημερινά αιτήματα για την έκδοση βεβαιώσεων, τις οποίες στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στα δικαστήρια ως επιβεβαίωση για τη μίσθωση του ακινήτου.

Οι εφορίες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας εξυπηρετούν δεκάδες αιτήματα την ημέρα. Οι «μεγάλες» εφορίες της Αθήνας δίνουν βεβαιώσεις των οποίων ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, 30 βεβαιώσεις έχει δώσει η καθεμία από τις μεγάλες εφορίες του κέντρου της Αθήνας. Οι υπάλληλοι των εφοριών δεν κρατούν παραστατικά για τον αριθμό των βεβαιώσεων, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να μη είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια την ένταση του προβλήματος.

Σύμφωνα, όμως, με στελέχη εφοριών, ο αριθμός των βεβαιώσεων υπολογίζεται σε 4.000, αν συνυπολογιστεί ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται 286 εφορίες και η καθεμία έχει εκδώσει 15 βεβαιώσεις κατά μέσο όρο.

Στην πρώτη γραμμή αιτημάτων για εξώσεις είναι οι περιοχές που κατοικούν αλλοδαποί. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα στη λίστα των κακοπληρωτών έχουν μπει και αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους για στέγαση.

Η οικονομική κρίση πετάει στους δρόμους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι για κάποιον λόγο δεν μπορούν να είναι συνεπείς και να καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα.

Δικηγόροι αλλά και υπάλληλοι των δικαστηρίων λένε πως είναι πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους κι από τη μία ημέρα στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο «Εθνος» μάς λέει ότι οι εξώσεις είναι σε έξαρση και πως οι ιδιόκτητες που είχαν μια κατοικία και λάμβαναν ένα μηνιαίο μίσθωμα ως συμπλήρωμα, σήμερα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να το υπολογίζουν διότι σημαντικός αριθμός πολιτών που νοικιάζει δεν μπορεί να καταβάλει το μίσθωμα.

Πρόσθεσε ότι όσοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη το έπραξαν διότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε και τα οφειλόμενα ενοίκια μπορεί να έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 3.500 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε στο «Εθνος» ότι τα προβλήματα των ιδιοκτητών δεν σταματούν όταν η δικαιοσύνη αποφασίσει για την έξωση του ενοικιαστή, αφού στη «γωνία» τούς περιμένει η εφορία και τους ζητεί να καταβληθεί φόρος για τα ανείσπρακτα μισθώματα.

Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να λάβει τα χρήματα από τον ενοικιαστή και για να μην πληρώσει φόρο προσέρχεται στην εφορία και παραχωρεί το δικαίωμα στο κράτος.

Η πρακτική αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη και αρκετοί ιδιοκτήτες την ακολουθούν για να γλιτώσουν να πληρώσουν φόρους για χρήματα που δεν εισέπραξαν ποτέ. Ομως, στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατο να καταγραφεί ο αριθμός των ιδιοκτητών, αφού τα στοιχεία «κρύβονται» σε κωδικούς και είναι δύσκολο να ανασυρθούν, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήσιμες πληροφορίες.

Το δράμα των κακοπληρωτών ολοκληρώνεται με τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες σφραγίζονται «στο όνομα του ελληνικού λαού» έτσι ώστε να είναι νόμιμη η απόφαση. Αρκετοί δικηγόροι προτιμούν την πιο γρήγορη διαδικασία, η οποία γίνεται με την κατάθεση αιτήματος εξώδικου μισθώματος και ζητείται το αργότερο σε 30 ημέρες.

[Πηγή]

4 thoughts on “Δεκάδες προσφυγές για απλήρωτα ενοίκια

 1. Gianis

  Αξ/μοι κυριες/κυριοι,
  Ειμαι ιδιοκτητης πολυκατοικιας,περιοχης Νικαιας Αττικης,πολυκατοικια με συνολον διαμερισματων 6 και μιας γκαρσονιερας.Δυο εκτων ενοικων δεν πληρωνουν για θερμανση καθως & για κοινοχρηστα,προφασιζομενοι οτι δεν εχουν,απ’οτι παρατηρω ομως χρησιμοποιουν τον ανελκηστηρα καθως
  και γλεντοκοπουν τα σαβατοκυριακα και παρενοχλουν την κοινη ισηχια.Σας παρακαλω πολυ τι να κανω σαν διαχειριστης
  Ευχαριστω θερμα και αναμενω την συμβουλη σας.

  Reply
 2. Νικος

  Gianis: τι να κάνεις… Κατ αρχάς μια προσευχή να μη σκληρήνει κι άλλο η κατάσταση με την κρίση γιατι αν γίνει κάτι τέτοιο όσοι ζούσαν με το τσαμπουκαλεμένο υφάκι “είμαι ιδιοκτήτης πολυκατοικίας” (προφανώς νοιώθεις τουλάχιστο δούκας ιδιοκτήτης δουκάτου με τον τρόπο που περιέγραψες τον εαυτό σου και τους ενοίκους σου) δε βλέπω να τη βγάζουν καθαρή…

  Reply
 3. emporakos

  lol, file Nikos kala toy ta les leei “profasizomenoi oti den exoyn” les kai an eixan de 8a ton plhrwnan. Ala bebaia opoios exei 6 rhmadospita mporei kai krinei ton kosmo me ton aera ths Marias Antoyanetas, mono poy to Maraki kai toys filoys ths toys apokefalisane

  Reply
 4. JovannaV

  Ο καθένας μπορεί να σου λέει ότι θέλει.Νομίζω ότι χρειάζεσαι νομική συμβουλή.Δεν είμαι νομικός.Εγώ αυτό θα έκανα.

  Reply

Απάντηση