Και δεύτερη αύξηση στο φυσικό αέριο στην Αττική

By | 05/02/2011

Σε δεύτερη αύξηση, στα τιμολόγια του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της Αττικής φαίνεται να προχωρά η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Μετά τις ανατιμήσεις στα πάγια, που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου, η ΕΠΑ Αττικής θα προχωρήσει σε κλείσιμο της «ψαλίδας» της τιμής του αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. με αναδρομκή ισχύ από την 1η του έτους.

Με την πολιτική που ακολουθούσε η ΕΠΑ Αττικής από την έναρξη της διανομής φυσικού αερίου στην πρωτεύουσα, η τιμή του αερίου διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κοστίζει 20 % φθηνότερα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η διαφορά αυτή ήταν το κίνητρο για τους καταναλωτές, προκειμένου να επενδύσουν στην κατασκευή των εγκαταστάσεων και την αγορά νέου καυστήρα ή / και λέβητα, ώστε να καίνε φυσικό αέριο, αντί πετρελαίου θέρμανσης και να αποσβέσουν τη δαπάνη μέσω του χαμηλότερου κόστους χρήσης.

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ Αττικής, που ισχύει από την 1η του έτους, η διαφορά τιμής περιορίζεται στο 18 %.

Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τους καταναλωτές Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, όπου η τιμολογιακή πολιτική των τοπικών ΕΠΑ βασίζεται στο κόστος αγοράς του αερίου από τη ΔΕΠΑ και όχι στην τιμή του υποκαθιστώμενου καυσίμου, δηλαδή του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα νέα πάγια
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στην Αττική χρησιμοποιούν φυσικό αέριο περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά, για τα οποία τα αυξημένα από την αρχή του 2011, πάγια έχουν ως εξής:
-Για κατανάλωση μέχρι 5 κυβικά μέτρα την ώρα, το πάγιο είναι 5,6 ευρώ το δίμηνο, από 5,53 ευρώ.
-Για κατανάλωση μέχρι 40 κυβικά μέτρα την ώρα, 10,07 ευρώ, από 9,95 ευρώ.
-Για κατανάλωση μέχρι 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 17,9 ευρώ, από 17,69 ευρώ.
-Πάνω από 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 29,08 ευρώ, από 28,74 ευρώ.

[Πηγή]

One thought on “Και δεύτερη αύξηση στο φυσικό αέριο στην Αττική

  1. Δημήτρης

    Η διαφορά του 20% στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, δεν είναι επιλογή που μπορεί να αλλάζει, είναι νομοθετημένη.

    Reply

Απάντηση