Πότε συμφέρει και πότε όχι το νυχτερινό ρεύμα

By | 31/01/2011

Διευκρινήσεις προς τους καταναλωτές σχετικά με το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που ετέθη σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

– Σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, μέρας και νύχτας, είναι κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, το νυχτερινό τιμολόγιο επιφέρει μείωση του λογαριασμού μόνο στην περίπτωση που η νυχτερινή κατανάλωση ξεπερνάει τις 150 kWh το τετράμηνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το νυχτερινό επιβαρύνεται και με επιπλέον πάγιο, 4 ευρώ το τετράμηνο.

– Σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, μέρας και νύχτας, ξεπερνάει τις 800kWh το τετράμηνο, ο πελάτης έχει σε κάθε περίπτωση όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο, ανεξάρτητα από την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες, και παρά τη χρέωση του παγίου. Αυτό προκύπτει γιατί σε περίπτωση που δεν ίσχυε η νυχτερινή χρέωση, ο καταναλωτής θα εντασσόταν στην αμέσως επόμενη κατηγορία (801-1000 Wh το τετράμηνο) και θα ίσχυαν μεγαλύτερες χρεώσεις, με σημαντική επίπτωση στον τελικό λογαριασμό.

Κάθε πελάτης της ΔΕΗ μπορεί να αλλάζει ανά τετράμηνο τιμολόγιο, ανάλογα με την κατανάλωσή του. Για το σκοπό αυτό, η ΡΑΕ κάλεσε τη ΔΕΗ να ενημερώσεις τους πελάτες που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, ώστε να διαχειριστούν με ορθολογικό τρόπο το ρεύμα που καταναλώνουν, καθώς και να ενθαρρύνουν τη μεταφορά φορτίου στις ώρες χαμηλής χρέωσης.

Επίσης, η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώσει τους πελάτες που επιλέγουν το νυχτερινό τιμολόγιο να το χρησιμοποιούν σωστά, καθώς και να τους δίνει πληροφορίες σχετικά με την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση γι αυτούς.

Επίσης, η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρέχεται από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο από τη ΔΕΗ.

[Πηγή]

4 thoughts on “Πότε συμφέρει και πότε όχι το νυχτερινό ρεύμα

 1. Λ.ΔΟΥΚΑΣ Β.ΑΝΑΝΤΙΟΣ

  ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ KW,ΕΑΝ Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ,ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΩ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΡΕΥΜΕ;

  Reply
 2. ΜΑΡΙΟΣ

  ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΟΦΕΛΕΙΑΣ!ΑΡΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ KWH ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 0,09 ΛΕΠΤΑ ΕΝΩ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 0,17’/KWH ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

  Reply
 3. Γιατράς Ιωαννης

  Αφιστε τις μπούρδες και απαντήστε μου : έχω νυκτερινό προγραμμα, το συνόλο κατανάλωσης του λογαριασμoύ μου ειναι 1200 kWh, εκ των οποίων 400 kWh ειναι νυκτερινή χρήση, ποσό μου κοστίζει μια kWh για νυκτερινή χρήση? Με λίγα λόγια ποσό της % της ημερήσιας χρήσεις ειναι η νυχτερινή ανς kWh?

  Reply

Απάντηση