Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τις 10 Ιανουαρίου

By | 07/01/2011

Μόνο με την προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα πραγματοποιείται από τις 10 Ιανουαρίου οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη για αγοραπωλησία άνω των 50 τ.μ. ή μίσθωση νέου κτιρίου. Αναβολή 6 μηνών έχει δοθεί μόνο για την ενοικίαση διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο νέος Ενεργειακός Κανονισμός και το Ενεργειακό Πιστοποιητικό θα επηρεάζουν έμμεσα και σταδιακά την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης ότι πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη θέσπιση του ΚΕΝΑΚ σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε ξεκινήσει με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91).

[Πηγή] [Thanks: nervous]

4 thoughts on “Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τις 10 Ιανουαρίου

 1. Δακης

  Αν και το ποστ ειναι της περαασμενης βδομαδας και ισωσ δεν προσεχτει η ερωτηση μου, θαθελα να ρωτησω. Εχω ενα σπιτι 47 τμ, αλλα με τον δηλωμενο ημιυπαιθριο ανεβαινει στα 57 τμ. Υποχρεουμε να βγαλω Πιστοποιητικο Ενεργειακής Απόδοσης;
  Ευχαριστω.

  Reply
 2. Pana

  Απαλλάσσονται τα μικρά ακίνητα

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την υποχρέωση απαλλάσσονται τα ακίνητα, κάτω των 50 τετραγωνικών, αλλά θα προσμετρώνται οι ημιυπαίθριοι και τα υπόγεια που τακτοποιούνται.

  Πηγή: ΝΕΤ 105,8

  https://news.ert.gr/el/ellada/koinonia/55923-ypoxreotiko-apo-simera-to-pistopoiitiko-energeiakis-apodosis

  Reply
 3. nomos

  Απευθυνθείτε στο forum να σας απαντήσουμε.

  Reply
 4. Επιθεωρητής

  Ενεργειακό πιστοποιητικό: απορρίφθηκε το αίτημα για αναβολή για τις νέες μισθώσεις 50 τ.μ. και άνω

  Αρνήθηκε να ανταποκριθεί η πολιτική ηγεσία του ΠΕΚΑ στην επιστολή και τα διαβήματα της ΠΟΜΙΔΑ για ετήσια αναβολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού στις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων.

  Συνεπώς σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, η υποχρέωση έκδοσης Ενεργειακού πιστοποιητικού δεκαετούς ισχύος από 9.1.2012 ισχύει και για τις μισθώσεις επί μέρους τμημάτων κτιρίων (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων κλπ.) εμβαδού 50 τ.μ. και άνω, πλην αποθηκών και γκαράζ και ορισμένων κατηγοριών επαγγελματικών κτιρίων.

  http://energiakoi.com/?p=286

  Reply

Απάντηση