Ενημερωμένο χαρτογραφικό υλικό της χώρας (Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών)

By | 22/12/2010

Εμπλουτισμένη με νέα δεδομένα και λειτουργικότητες είναι από σήμερα η Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών -όπως είναι επισήμως ο τίτλος της διαδικτυακής υπηρεσίας που αναπτύχθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ – η οποία παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και αποτελεί το πλέον πρόσφατα ενημερωμένο χαρτογραφικό υλικό της χώρας.

Οι ορθοφωτογραφίες προέκυψαν από φωτοληψίες της περιόδου 2007 έως 2009 και η χωρική ανάλυση των εικόνων είναι 20cm για τις αστικές περιοχές και 50cm για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η πλατφόρμα άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά πριν από μερικούς μήνες και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργίες και δυνατότητες που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιώτες χρήστες, ενώ η υποδομή του συστήματος, αξιοποιείται ήδη από πολλές υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα λειτουργίας, διαθέτει πλέον ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται πάνω στο χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (πχ όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου), κάνοντας με τον τρόπο αυτό την περιήγηση, αλλά και την αναζήτηση περιοχών ευκολότερη. Παρέχει δυνατότητες αναζήτησης οδών, τοπωνυμίων, σημείων ενδιαφέροντος κ.α. με βάση την ονομασία τους.

Επιπλέον, δίνει μια σειρά από δυνατότητες σε επαγγελματίες (π.χ. τοπογράφους μηχανικούς) όπως να εισάγουν γραφικά και ψηφιακά δεδομένα πάνω στο χάρτη, ώστε να δημιουργήσουν τοπογραφικά αποσπάσματα με συντεταγμένες στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί με αρκετά μεγάλη ταχύτητα και με τρόπο τέτοιο ώστε να προσφέρει στον χειριστή μια ευχάριστη εμπειρία περιήγησης.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες γίνεται με δύο τρόπους: Μέσω της ιστοσελίδας http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx ή μέσω του επίσημου ιστότοπου της Κτηματολόγιο ΑΕ: www.ktimatologio.gr.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gis-services@ktimatologio.gr

[Πηγή] [Thanks: gtsoukn]

Απάντηση