Κοινόχρηστα πολυκατοικιών (φορολογικός οδηγός)

By | 16/12/2010

Oι βασικότερες αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν πλήρως εντός του 2011, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες θα υποβληθούν την άνοιξη από 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Δεν περνάνε στην εφορία οι δαπάνες:

 • εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης,
 • αποχέτευσης και
 • ηλεκτροδότησης κοινόχρηστων χώρων,

αλλά αναγνωρίζονται:

 • οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινοχρήστων μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Στις περιπτώσεις αυτές ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό.

Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

[Πηγή]

6 thoughts on “Κοινόχρηστα πολυκατοικιών (φορολογικός οδηγός)

 1. Dimitris

  Ερώτηση: Στην κατάσταση δαπανών μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης?

  Reply
 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΛΑΣ

  Πρίν, με τη φορολογική δήλωση συνυποβάλονταν και φωτοτυπίες των παραστατικών για έναν έκαστον συνιδιοκτήτη.
  Τώρα είναι αρκετή η συγκεντρωτική κατάσταση;
  Υπάρχει ένα υπόδειγμα συγκεντρωτικής;
  Σας ευχαριστώ

  Reply
 3. georgel

  Υπάρχει ένα υπόδειγμα συγκεντρωτικής καταστασης;
  Δηλαδη οι αποδείξεις των κοινοχρηστων του καθενος ιδιοκτητη(ή ενοικιαστη) δεν μπορουν να προσκομιστουν στην Εφορία ως αποδειξη ?

  Reply
 4. ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ

  AYTEΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ?Η ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝ?

  Reply
 5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΛΑΣ

  Πρίν (2009), με τη φορολογική δήλωση συνυποβάλονταν και φωτοτυπίες των παραστατικών για έναν έκαστον συνιδιοκτήτη.
  Τώρα είναι αρκετή η συγκεντρωτική κατάσταση μόνο (χωρίς φωτοτυπίες παραστατικών);
  Υπάρχει ένα υπόδειγμα συγκεντρωτικής;
  Σας ευχαριστώ

  Παρακαλώ δώστε μία απάντηση…..

  Reply

Απάντηση