Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο

By | 15/12/2010

Καύσιμα με το… σταγονόμετρο εφοδιάζονται οι καταναλωτές και στα Χανιά αφού η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας την κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Στα Χανιά εδώ και μια εβδομάδα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται από 0,78 έως 0,82 λεπτά το λίτρο.

Δειλά – δειλά οι καταναλωτές εφοδιάζονται με πετρέλαιο θέρμανσης όμως λίγοι είναι εκείνοι που γεμίζουν πια το ντεπόζιτό τους παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν μπει για τα καλά τα κρύα και η ανάγκη για ζέστη μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων κ. Βαγγέλη Κώτσο η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι κυμαίνεται στο 40-50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων μέχρι στιγμής στο Νομό  η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, για να φουλάρει και κάθε φορά βάζει τόσο, όσο πρέπει. Δεν κάνει πια σπατάλες. Υπήρξε μια μικρή κινητικότητα τις τελευταίες 3-4 μέρες της κακοκαιρίας όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο κόσμος εφοδιάζονταν με μικροποσότητες. Η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι κυμαίνεται από 40-50%» υπογράμμισε ο κ. Κώτσος.

Όσον αφορά τις πληρωμές και αυτές γίνονται με το… σταγονόμετρο. «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με όλους τους καταναλωτές. Οι πληρωμές γίνονται με το ζόρι, ειδικά στις πολυκατοικίες, αλλά πλέον και σε μονοκατοικίες. Οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να κρατήσουν επί πιστώσει τους πελάτες τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων διότι και οι ίδιοι δεν έχουν την ευχέρεια καθώς και σε αυτούς έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμής προς τις εταιρείες. Έτσι υπάρχουν κάποιοι που δεν βάζουν επί πιστώσει, αφού ορισμένοι πελάτες δεν πληρώνουν ποτέ» λέει ο κ. Κώτσος.

Σχεδόν τα διπλά χρήματα απ’ ότι τώρα, θα πληρώνουν οι καταναλωτές από τον Οκτώβρη του 2011 για να ζεσταθούν, καθώς η Κυβέρνηση, υπό την πίεση της Τρόικας, σχεδιάζει να εξισώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Έτσι, ενώ σήμερα για να βάλει κανείς πετρέλαιο στα Χανιά πληρώνει περίπου από 0,78 έως 0,82 λεπτά το λίτρο, από την εξίσωση των φόρων και μετά θα πληρώνει το λίτρο περίπου 45 λεπτά παραπάνω φτάνοντας το 1,20 – 1,30 ευρώ το λίτρο.

«Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση -και ελπίζουμε να μην φανεί ανακόλουθη- δεν θα αλλάξει κάτι από 1/1/2011 όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν κυρίως το σύστημα Ήφαιστος και την επιστροφή φόρου προς τους πρατηριούχους που δεν θα εξακολουθεί να συμβαίνει διότι οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν με τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης και σύμφωνα με αυτόν θα πουλάνε.

Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα γίνει από 15/10/2011. Αυτή είναι η επίσημη θέση των συναρμόδιων Υπουργείων με τα οποία είμαστε συνομιλητές όπως ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά» τόνισε ο κ. Κώτσος.

Και πρόσθεσε ότι: “Σίγουρα, αν επέλθει η εξίσωση νωρίτερα, το πετρέλαιο θα γίνει πιο ακριβό, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ τους καταναλωτές. Θα είναι καταστροφικό διότι θα έχουμε τιμές από 1,20 – 1,30 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης».

[Πηγή]

Απάντηση