Απειλή για την υγεία ο υδράργυρος στους νέους λαμπτήρες εξοικονόμησης

By | 11/11/2010

Ζήτημα Δημόσιας Υγείας και περιβάλλοντος θέτει ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, διευθυντής έρευνας στον Δημόκριτο, για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που πλέον χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην αγορά, μετά την κατάργηση των παλαιότερων τύπων λαμπτήρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι λαμπτήρες περιέχουν ποσότητες υδραργύρου, που εάν διαφύγουν στο περιβάλλον θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

«Όταν ο υδράργυρος εξατμίζεται, συσσωρεύεται στον οργανισμό οδηγώντας σε βλάβες στον εγκέφαλο, σε καρκινογενέσεις και σε προβλήματα στο συκώτι», σημειώνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι δέκα μόνο λαμπτήρες αν σπάσουν, η ποσότητα που απελευθερώνεται είναι ικανή να μολύνει μια λίμνη 80 τ.χμ.! Βεβαίως, οι ηλεκτρολόγοι καθησυχάζουν το κοινό, λέγοντας ότι η πιθανότητα να σπάσει μια λάμπα κατά τη λειτουργία της είναι απειροελάχιστη, αλλά καλού κακού, δίνουν συμβουλές προς τους καταναλωτές για το ενδεχόμενο αυτό:

Σε περίπτωση ατυχήματος, φοράμε γάντια με κολλητική ταινία και τοποθετούμε τα σπασμένα κομμάτια σε μια σακούλα και αυτή με τη σειρά της σε μια δεύτερη. Επίσης, ανοίγουμε τα παράθυρα και φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από το δωμάτιο. Τέλος, καλούμε την πυροσβεστική υπηρεσία να παραλάβει τα απορρίμματα.

Για τους λόγους αυτούς, η ανακύκλωση των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική βάσει νόμου. Γίνεται σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τα οποία ως τα τέλη του έτους θα φτάσουν τα 2.000 σημεία σε όλη τη χώρα.

[Πηγή]

4 thoughts on “Απειλή για την υγεία ο υδράργυρος στους νέους λαμπτήρες εξοικονόμησης

 1. Γιάννης

  Άλλο είναι να λέμε ότι είναι “Διευθυντής Έρευνας” στο Δημόκριτο και άλλο να είναι “Επιστημονικός Συνεργάτης”, δεν νομίζετε ?
  Γιάννης

  Reply
 2. Panos

  Απορώ, αυτοί που βγάζουν όλες αυτες τις έρευνες, με τι φωτίζουν τα σπίτια τους?
  Βέβαια υπαρχει και η εκδοχή να πέφτουν για υπνο μόλις δύσει ο ήλιος… και μη ρωτήσετε τι κάνουν τοοοσες ώρες στο κρεβάτι.
  Ολες οι λάμπες (και οι πετρελαίου) είναι επικίνδυνες για την υγέια μας οπότε ΔΕΝ τις χρησιμοποιούμε. Αντε βρε παιδιά μπας και λύσουμε και το δημογραφικό… αλλιώς μας βλέπω με τα καντήλια!!!!

  Υ.Γ. Φιλε HaVai το επόμενο αρθρο να είναι για τις λάμπες ασετυλίνης. Μόνο αυτές έμειναν!!!

  Reply
  1. HaVai

   @Panos: Λάμπες φωταερίου. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ το 19ο αι. και στις αρχές του 20ού, ειδικά στις εγκαταστάσεις του δημοτικού φωτισμού. Η φωτιστική ικανότητα του φωταερίου οφείλεται στους βαρείς υδρογονάνθρακες που περιέχει. Ιδιαίτερος τύπος λάμπας με αέριο είναι η ασετυλίνη, που το φως της είναι πιο λευκό και η φλόγα αντέχει στον άνεμο. Το αέριο που χρησιμοποιείται, δηλ. το ακετυλένιο, λαμβάνεται κατά την αντίδραση ανθρακασβεστίου με νερό, η οποία γίνεται σε δοχείο ενσωματωμένο στη λ. Η λ. αυτή χρησιμοποιήθηκε πολύ στα ορυχεία, αλλά εγκαταλείφτηκε γιατί προκαλούσε εκρήξεις των αερίων. 🙂

   Reply
 3. Panos

  Το’ξερα!!!!!! Πάει και αυτή.

  Reply

Απάντηση