Κάποια δέντρα διώχνουν τους κλέφτες!

By | 09/11/2010

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, δεν είναι όλα τα δέντρα στις αυλές και τα πεζοδρόμια ίδια. Μερικά είναι καλύτερα από άλλα στο να “αποθαρρύνουν” τις κλοπές και άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, που έχουν να προσφέρουν και τις σχετικές συμβουλές κηπουρικής για μια πιο ασφαλή γειτονιά και ένα πιο προστατευτικό κήπο.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Δασών στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, υπό τον Τζιόφρεϊ Ντόνοβαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Environment and Behavior” (Περιβάλλον και Συμπεριφορά), για πρώτη φορά διεθνώς προσπάθησαν να συσχετίσουν τα δέντρα στους κήπους και τους δρόμους μια πόλης με το επίπεδο εγκληματικότητας σε αυτήν. Κατέληξαν, έτσι, στο μάλλον απροσδόκητο συμπέρασμα ότι όντως μερικά είδη δέντρων και επίσης ο τρόπος που αυτά είναι φυτεμένα, μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τόσο τις κλοπές σε σπίτια και αυτοκίνητα, όσο και τις βίαιες επιθέσεις κατά ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας ως πεδίο έρευνας την πόλη του Πόρτλαντ, οι ερευνητές συσχέτισαν μια πληθώρα στοιχείων, όπως διαχρονικά δεδομένα εγκληματικότητας, αεροφωτογραφίες, επιτόπου επισκέψεις σε γειτονιές, στοιχεία για τα ακίνητα κ.α. Στη συνέχεια, με διάφορες στατιστικές μεθόδους, συνέκριναν διάφορες παραμέτρους (αριθμός δέντρων, είδος κλπ.) με τα κάθε είδους αδικήματα που είχαν διαπραχτεί και συμπέραναν ότι τόσο το μέγεθος του φυλλώματος των δέντρων στις αυλές και τα πεζοδρόμια, όσο και ο αριθμός τους, έχουν επίδραση στο επίπεδο εγκληματικότητας, η οποία ποικίλει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα και με τα δέντρα (μεταξύ άλλων σημαντικότερων παραγόντων, φυσικά, που επηρεάζουν την εγκληματικότητα).

Τα μεγάλα και αραιά φυτεμένα δέντρα συσχετίζονται με μια μείωση στις κλοπές και τις άλλες εγκληματικές συμπεριφορές, ενώ τα πολλά και μικρά δέντρα, που είναι φυτεμένα κοντά το ένα στο άλλο, ευνοούν την εγκληματικότητα. “Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα δέντρα σε αυλές και δρόμους μπορούν να μειώσουν το έγκλημα, στέλνοντας το σήμα σε ένα δυνητικό παράνομο ότι η γειτονιά τυγχάνει καλύτερης φροντίδας και, έτσι, ότι είναι πιο πιθανό να συλληφθεί”, δήλωσε ο Ντόνοβαν. Επιπλέον, πρόσθεσε, “τα μεγάλα δέντρα κρύβουν λιγότερο τη θέα σε σχέση με τα μικρότερα, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν την εγκληματικότητα”.

Αντίθετα, τα πολλά μικρότερα δέντρα, που είναι φυτεμένα κοντά το ένα στο άλλο, εμποδίζουν τη θέα και επιτρέπουν σε ένα κλέφτη ή άλλο εγκληματία να βρει καταφύγιο. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κλαδεύουν τακτικά τα δέντρα τους και να προσέχουν πού τα φυτεύουν, ώστε να μη δημιουργούν, άθελά τους, “κρυψώνες” για κακοποιούς.

[Πηγή]

One thought on “Κάποια δέντρα διώχνουν τους κλέφτες!

  1. KOSTAS TRENT

    Δε μπορεί τάχα ο κλέφτης να χρησιμοποιήσει ένα ψηλό και μεγάλο δέντρο, ανεβαίνοντας στα γερά κλαδιά του και παρατηρώντας τί γίνεται μέσα στον κήπο και στο σπίτι ; Και δεν ακουγεται το παραμέρισμα και τσαλάκωμα των πυκνών φύλλων απ΄’ τα μικρά πυκνά δέντρα θάμνους όταν κάποιος περάσει μ’ ύποπτο σκοπό καλέ…περινούστατοι ερευνητές ;

    Reply

Απάντηση