Παράταση για τους ημιυπαίθριους

By | 27/10/2010

«Παράθυρο» για χρονική παράταση της ισχύος της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους… άνοιξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης.

Η παράταση αφορά προς το παρόν τις αιτήσεις που αποστέλλονται στις πολεοδομίες ταχυδρομικώς, για τις οποίες η προθεσμία είναι 6μηνη από τη δημοσίευση του νόμου και λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Θα ισχύσει τώρα και εδώ η προθεσμία της γενικής ρύθμισης που είναι οι οκτώ μήνες και η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου.

Μελετάται επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για την καταβολή του προστίμου από έξι που προβλέπονται, στις οκτώ. Ισως και στις 10. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 3843/28-4-2010 για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων όπως και των υπογείων, ισογείων και λοιπών χώρων που έκλεισαν παράνομα και άλλαξαν χρήση, προβλέπει πως το ειδικό πρόστιμο μπορεί να καταβληθεί εντός 18 μηνών από την έναρξη της ισχύος του νόμου στις περιπτώσεις κατοικιών και εντός 24 μηνών για τα άλλης χρήσης ακίνητα.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει για όλο το ποσό (οπότε προσφέρεται έκπτωση 10%) ή τμηματικά, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου. Για τις παραπάνω αλλαγές θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καταρτιστεί σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών, δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 147.000 αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση περί ημιυπαιθρίων και καθημερινά κατατίθενται στις πολεοδομίες περί τις 3.200 αιτήσεις. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός υπολογίζεται να φθάσει τις 300.000 περίπου. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ χαρακτήρισε την εξέλιξη της εφαρμογής του μέτρου ικανοποιητική και είπε πως θα καλυφθεί ο στόχος των 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπουν το μνημόνιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως μία αίτηση μπορεί να αφορά περισσότερους από έναν κλειστούς χώρους.

[Πηγή]

Απάντηση