Οι λαμπτήρες LED επικίνδυνοι για τα παιδιά

By | 26/10/2010

Να αποφεύγεται η χρήση των λαμπτήρων LED σε χώρους όπου συχνάζουν παιδιά συνέστησαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές, προειδοποιώντας ότι οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία των παιδιών.

Η Anses, εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας, μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη εκτίμηση της για τις επιπτώσεις των LED στην υγεία, συνέστησε στους κατασκευαστές να επισημαίνουν στην ετικέτα του προϊόντος τα χαρακτηριστικά του φωτισμού.

Αίτησε ακόμα από τους κατασκευαστές να περιορίσουν την εμπορία των, καθώς κρίνονται πιο επικίνδυνες από τις παραδοσιακές λάμπες.

Παρά το γεγονός ότι κοστίζουν περισσότερο, οι LED χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για το φωτισμό, λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους κατανάλωσης και της μεγάλης διάρκειας ζωής τους σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και τους λαμπτήρες φθορισμού.

[Πηγή]

5 thoughts on “Οι λαμπτήρες LED επικίνδυνοι για τα παιδιά

 1. Γιάννης

  Το αρθράκι είναι εκφοβιστικό και καθόλου κατατοπιστικό, διότι:
  -Δεν αναφέρει πηγή. Η ANSES στο Google είναι οργανισμός Λατινοαμερικανικός και όχι Γαλλικός
  -Δεν αναφέρεται το είδος της βλάβης, πχ. κάνει κακό στα μάτια, κίνδυνος από κατάποση και πνιγμό, κίνδυνος από έκκρηξη, από δηλητηρίαση.
  -Δεν αναφέρει ποιές λάμπες είναι επικίνδυνες, αφού υπάρχουν πλέον πολλά είδη λαμπτήρωμ LED.
  Η αοριστία, “συνέστησε στους κατασκευαστές …” είναι ελλιπής. Αν είναι επικίνδυνη η χρήση για τα παιδιά, τότε την απαγορεύεις, δεν συνιστάς, κλπ.
  Ως εκ τούτου, το κρίνω ως μειωμένης αξιοπιστίας.
  ΓΠ

  Reply
 2. Panos

  Συμφωνώ. Το αρθρο ειναι γενικό και αόριστο.

  Reply
 3. Γιώργος

  Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι λαμπτήρες LED εκπέμπουν και υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει τα μάτια των παιδιών. Πάντως, επειδή δουλεύω σε εργαστήριο Φυσικής μέτρησα μερικούς λαμπτήρες LED και κανένας δεν έβγαζε υπεριώδη ακτινοβολία. Προφανώς η έρευνα αναφέρεται σε κάποιους μόνο λαμπτήρες και όχι γενικά στους λαμπτήρες LED.

  Reply
  1. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

   Ψάχνοντας το θέμα μετά από προσωπική άσχημη εμπειρία είδα τα σχόλιά σας, δεν είμαι ειδικός αλλά τοποθέτησα επώνυμα σποτάκια led στην οροφή του καινούργιου μου σπιτιού και…κάηκα!!! Κοκκίνησε το πρόσωπό μου όπως όταν καίγεσαι το καλοκαίρι όταν κάθεσαι χωρίς αντιηλιακό κάτω από τον ήλιο. Εάν δεν το πάθαινα δεν θα το πίστευα. Η δερματολόγος που έγραψε κορτιζονούχο κρέμα και μου συνέστησε να αποφεύγω αυτό που μου το προκάλεσε..δηλ. να μη μπαίνω στο σπίτι μου? ή να φοράω αντιηλιακό 50+ όπως το καλοκαίρι. Είναι απίστευτο, ψάξτε το, εάν μπορεί κάποιος να το ελέγξει ευχαρίστως, ψάχνω κάποιον δημόσιο φορέα να το ελέγξει και δεν υπάρχει κανείς…

   Reply
 4. panos

  Είναι πάντως απίστευτο πως μια είδηση την έχουν περάσει όλα τα site στις σελίδες τους χωρίς να το έχουν καν τεκμηριώσει! Ούτε τους λογούς για τους οποίους είναι επικίνδυνοι δεν αναφέρουν!!!! Μόνο στην Ελλάδα μας γίνεται αυτό!!!

  Reply

Απάντηση