Νόμιμοι οι βυθιζόμενοι κάδοι του Δήμου Αθηναίων

By | 25/10/2010

Οι βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων που τοποθετήθηκαν πιλοτικά στην πλατεία Κολωνακίου και στον Κολωνό, όχι μόνο δεν αποτελούν εστία μόλυνσης και δυσωδίας, αντίθετα προάγουν το βιώσιμο περιβάλλον . Αυτό έκρινε το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή κατοίκων της περιοχής που αντιδρούσαν στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων να τοποθετήσει έναν τέτοιου είδους κάδου απέναντι από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα υπόγειο κοντέινερ , με ένα υπέργειο άνοιγμα για να μπορούν οι κάτοικοι να πετούν τα σκουπίδια. Ο ενσωματωμένος συμπιεστής που διαθέτει μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων και η αποκομιδή γίνεται με ειδικά μηχανήματα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και την αναβάθμιση της αισθητικής της περιοχής, είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Παράλληλα, απέρριψε ως αβάσιμο των ισχυρισμό των κατοίκων ότι με την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος (βιώσιμο αστικό περιβάλλον), καθώς δημιουργείται μόνιμη εστία μολύνσεως και δυσωδίας.

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι αλλοιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της πλατείας Κολωνακίου, αφού ο νέου τύπου κάδος αφαιρεί τμήμα της πλατείας από την κοινή χρήση. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε καθώς το κοντέινερ καταλαμβάνει μικρό τμήμα υπόγειου χώρου. Τέλος, κρίθηκε ότι δεν απαιτείται για την τοποθέτηση των Containers η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ανάλογο σύστημα βυθιζόμενων κάδων έχει εγκατασταθεί και στον Κολωνό, με την προοπτική να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές τουριστικού, αρχαιολογικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος.

[Πηγή]

Απάντηση