Προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

By | 06/10/2010

Σε λίγες εβδομάδες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, το πρωί της Δευτέρας, από το βήμα του συνεδρίου «Real Estate & Development», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα ενταχθούν 1,5 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν 10% – 20% φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού.

Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ Οίκον προβλέπει ενισχύσεις για ιδιοκτήτες κατοικιών, προκειμένου να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεων, κ.λπ. Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός θερμομόνωσης) και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ θα φτάσουν στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις (μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών) προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται, επίσης, η δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε παράδειγμα ενεργειακής σπατάλης τα κτίρια της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Όπως είπε, η μέση ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στην Αθήνα είναι 29 κιλοβατώρες το χρόνο ανά κυβικό, έναντι 20 kwh στην Ολλανδία, 21 στη Γερμανία και 13 στη Δανία. Με άλλα λόγια, σε χώρες που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ πιο αντίξοες, η κατανάλωση ενέργειας στα σπίτια είναι μικρότερη. Συνολικά, ο κτιριακός τομέας στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 36% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου η ετήσια ενεργειακή δαπάνη είναι 450 εκατ. ευρώ.

«Το σπάταλο ελληνικό κτίριο πρέπει να γίνει πράσινο», ανέφερε ο υφυπουργός και στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνονται η χρήση ψυχρών υλικών στις όψεις των κτιρίων (αλλά και σε δρόμους και πεζοδρόμια), δενδροφυτεύσεις, πράσινες στέγες, η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών για παραγωγή ενέργειας στα κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πιλοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή 11 πρότυπων «πράσινων» σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

[Πηγή]

One thought on “Προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Απάντηση