Πανάκριβο, ίσως και δυσεύρετο, θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

By | 24/09/2010

Πανάκριβο, ίσως και δυσεύρετο, θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεσή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και με τα σημερινά δεδομένα το κόστος του θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο, με τιμές, δηλαδή, υψηλότερες από πέρυσι κατά 54% με 57%. Την αντίστοιχη πρώτη μέρα πώλησής του, τον χειμώνα του 2009 πωλούνταν ανάμεσα στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια στιγμή, οι πρατηριούχοι και μικροί έμποροι καυσίμων προειδοποιούν πως θα σταματήσουν τη διάθεσή του, αφού με το σύστημα «Ηφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου εισπράττουν τη διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης, διαπιστώνουν καθυστέρηση στις πληρωμές τους, ενώ δεν αντιμετωπίζεται και το λαθρεμπόριο.

Μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προγραμματίζει συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου ώστε να λάβει την απόφαση της μη πώλησης πετρελαίου θέρμανσης. 

Τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων τους, της αύξησης ή της επιβολής νέων έμμεσων φόρων αλλά και της υπερχρέωσης, έρχονται αντιμέτωπα φέτος και με τις «καυτές» τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Δαπάνη την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν με τίποτα μιας και πρόκειται για απαραίτητο αγαθό επιβίωσης.

Οι τιμές του είναι υψηλές καθώς είχαν προηγηθεί οι απανωτές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ντίζελ κίνησης. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται με βάση τον ΕΦΚ του ντίζελ. Τη θερινή σεζόν ο φόρος για το «θέρμανσης» είναι ίδιος με εκείνον του «κίνησης».

Με τις αυξήσεις του ανέβηκε στα 412 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τον Απρίλιο πέφτει στα 21 ευρώ τα χίλια λίτρα και με τον τρόπο αυτόν, εδώ και χρόνια το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική επιδοτώντας το κόστος. Ωστόσο, οι απανωτές ανατιμήσεις του ΕΦΚ εκτινάσσουν την τιμή του.

Αν λοιπόν ξεκινούσε σήμερα η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης, θα είχε τιμές γύρω στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο.

Το… εφιαλτικό σενάριο για την εξίσωση των ΕΦΚ των δύο τύπων πετρελαίου η κυβέρνηση το εγκαταλείπει καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα… έστελνε το «θέρμανσης» στα 1,32 με 1,40 ευρώ το λίτρο.

[Πηγή]

Απάντηση