Επιδρομή από κουνούπια

By | 21/09/2010

Σύννεφα κουνουπιών κατακλύζουν και πάλι τις τελευταίες ημέρες το Ναύπλιο, το Αργος, τη Νέα Κίο και πολλές άλλες περιοχές του νομού Αργολίδας. Σε πολλές γειτονιές ο Σεπτέμβριος είναι μαρτυρικός για τους κατοίκους που λόγω των κουνουπιών δεν μπορούν κυριολεκτικά να βγουν έξω από τα σπίτια τους όταν αρχίζει να βραδιάζει.

Οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τις επιθέσεις των κουνουπιών είναι ανάστατοι, καθώς φοβούνται πιθανή μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου. Την ανησυχία μάλιστα εντείνει η απουσία σαφών απαντήσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Αργους δεν έχουν αναφερθεί πάντως κάποια περιστατικά που να προβληματίζουν τους γιατρούς. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που φτάνουν στα νοσοκομεία ή και σε φαρμακεία και ιδιώτες γιατρούς της περιοχής για να αντιμετωπίσουν φλεγμονές που δημιουργούνται στο σώμα τους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. 

Οι ώρες που οι πληθυσμοί των κουνουπιών αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί είναι από τις 7 έως και τις 9.30 το βράδυ. Η κατάσταση είναι αφόρητη ακόμη και στους δρόμους, όπου οι υαλοκαθαριστήρες δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τα τζάμια των αυτοκινήτων από τα σμήνη των κουνουπιών.

Βροχοπτώσεις
Το πρόβλημα με τους απρόσκλητους επισκέπτες εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στον νομό Αργολίδας και κάθε φορά που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, ο κόσμος δεινοπαθεί. Τα στάσιμα νερά βοήθησαν στην αναπαραγωγή των κουνουπιών. Κανείς από τους κατοίκους ωστόσο δεν περίμενε ότι θα κουνούπια θα συνεχίσουν να τους ταλαιπωρούν ακόμα και το φθινόπωρο.
Αν και ο δήμος Ναυπλίου απευθύνθηκε στη νομαρχία Αργολίδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλήμα δεν προχώρησαν οι απαιτούμενοι ψεκασμοί, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί φέτος κονδύλια για την «καταπολέμηση κουνουποειδών».

Ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Θάνος Κοτίτσας καταγγέλλει ότι ούτε καν η επείγουσα εγκύκλιος του Απρίλη που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και απευθυνόταν στις νομαρχίες για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν εστάλη ποτέ στον δήμο του.

Ειδικό συνεργείο του δήμου από τις 5 τα ξημερώματα διενεργεί στο Ναύπλιο επίγειες κωνωποκτονίες σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι έντονο και κυρίως όπου υπάρχουν ακόμα λιμνάζοντα νερά από τις πλημμύρες, αλλά και σε κανάλια, σε πάρκα, παιδικές χαρές και στο κολυμβητήριο της πόλης.
Στο Αργος, παρότι το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι τεράστιο, ο δήμος αναζητεί την τεχνογνωσία από τον γειτονικό Δήμο Ναυπλίου και υποδείξεις από τη νομαρχία, για να ξεκινήσει ψεκασμούς.

Στη Νέα Κίο, τέλος, ο δήμος ξεκίνησε ήδη πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

[Πηγή]

Απάντηση