Συμβόλαια με ρήτρα… δολαρίου!

By | 19/09/2010

Περίεργα κόλπα, πολλές φορές χωρίς καμιά νομική κατοχύρωση, έξυπνο marketing με προσφορές και «δωράκια», εκπτώσεις στα παράνομα τετραγωνικά του ακινήτου, αλλά και περικοπές ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ορισμένα από τα νέα… ήθη στην κτηματαγορά. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, του ΔΝΤ και του φόβου της πτώχευσης, παρατηρούνται ραγδαίες αλλαγές και στην οικοδομή με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδυτών, τις καλύτερες τιμές αγοράς ή ενοικίασης και φυσικά τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη δημοσιοποίηση ενοικιαστηρίων συμβολαίων διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων με ρήτρα… δολαρίου είναι μόνο ένα από τα τρικ που γέννησε η κρίση και που ήταν αδιανόητο να συμβούν πριν από 4-5 χρόνια.

Στα νέα συμβόλαια το μηναίο ενοίκιο αναγράφεται και σε ευρώ και σε δολάρια, ενώ υπάρχει ο όρος ότι σε περίπτωση μεταβολής του επίσημου νομίσματος της χώρας (π.χ. επιστροφή στη δραχμή αν χρεοκοπήσει η χώρα), τότε το μίσθωμα θα υπολογίζεται με βάση την εκάστοτε ισοτιμία του ελληνικού νομίσματος προς το αμερικανικό δολάριο για τα υπόλοιπα χρόνια της μίσθωσης. Το «έξυπνο» αυτό κόλπο εφευρέθηκε από ιδιοκτήτες υπό τον φόβο της αναδιάρθρωσης του χρέους και της εξόδου από το ευρώ.

Νομικοί που ρωτήθηκαν υποστήριξαν πως πρόκειται για παράνομη πρακτική, διότι τα συμβόλαια συντάσσονται με βάση το νόμισμα που ισχύει κι όχι με μια μελλοντική αλλαγή. «Φανταστείτε όλες οι συμφωνίες για κάθε είδους καθημερινή μας συναλλαγή, από τις επιταγές που δίνουμε μέχρι τον μισθό που παίρνουμε, να γίνονταν με ρήτρες δολαρίου», τονίζει στην «Οικονομία» νομικός που ασχολείται με θέματα ακινήτων.

[Πηγή]

Απάντηση