Απροθυμία των ιδιοκτητών να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους χώρους

By | 03/09/2010

Στην απροθυμία των ιδιοκτητών να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους χώρους σκοντάφτει προς το παρόν η προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίησή τους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η μέχρι τώρα προσέλευση των ιδιοκτητών είναι ελάχιστη.

Συγκεκριμένα έως τις 31 Αυγούστου, βάσει στοιχείων του ΤΕΕ, είχαν δηλωθεί μόνο 60.000 από το 1,5 εκατομμύριο των ημιυπαίθριων, όπως αποδεικνύουν οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες από μηχανικούς.

Οπως επισημαίνει μάλιστα το ΤΕΕ, με δεδομένο ότι παρήλθαν οι πέντε από τους εννέα μήνες κατά τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και άλλων παρεκκλίσεων στις υφιστάμενες οικοδομές, «καθίσταται φανερό ότι ο στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί και στο μνημόνιο με την τρόικα για έσοδα της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, εμφανίζεται ήδη ανέφικτος». 

Τη χαμηλή προσέλευση για τη δήλωση την ημιυπαίθριων σημειώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος έξι βασικές τροποποιήσεις:

  • Η λύση της ρύθμισης των ημιυπαίθριων να μην έχει προσωρινό χαρακτήρα (40 έτη), αλλά μόνιμο.
  • Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων.
  • Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους.
  • Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμο ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο.
  • Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο.
  • Να νομοθετηθεί η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικρο-παραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες.

Το ΙΚΑ
Διευκρινίσεις για τους ημιυπαίθριους έδωσε χθες και το ΙΚΑ, σημειώνοντας πως εφόσον οι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών έργων προσκομίσουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έγγραφα στοιχεία που εξέδωσαν οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές ότι έχουν ήδη καταβληθεί σε αυτές τα «πρόστιμα» για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, αμέσως απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, που θα καλούνταν να καταβάλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους συγκεκριμένους χώρους.

[Πηγή]

Απάντηση