Ενεργειακά ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ

By | 18/05/2010

Ενεργειακά ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ θα είναι σύντομα οι περίπου τρεισήμισι χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Νικηφόρου Δράμας, μιας αγροτικής περιοχής που θα αποτελέσει πρότυπο πάρκο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

O «πράσινος» Δήμος Νικηφόρου εντάχθηκε μαζί με άλλους 13 δήμους από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πιλοτικό πρόγραμμα Rurener που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή ουδετερότητα. Δηλαδή, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν στους επτά οικισμούς του Δήμου Νικηφόρου δίκτυα διανομής της ΔΕΗ και η ενέργεια που θα καταναλώνεται από τους κατοίκους θα παράγεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από τον αέρα και τον ήλιο, που αφθονούν στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Σε ορεινή τοποθεσία, έξω από τον οικισμό Αδριανής του Δήμου Νικηφόρου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα αιολικό πάρκο, το πρώτο στον Νομό Δράμας, ισχύος 20 Μεγαβάτ, αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση άλλων 4, με επιπλέον ισχύ 8 Μεγαβάτ.

Η επένδυση έγινε από ιδιωτική εταιρεία, ενώ η δημοτική αρχή νοίκιασε σε άλλους ιδιώτες έκταση περίπου 200 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, άλλες 3 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τις οποίες η μία γερμανική, περιμένουν τις αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα όρια του Δήμου Νικηφόρου θα αποφέρουν κέρδη στην τοπική κοινωνία που θα ανέρχονται στο 3% της ετήσιας παραγωγής κάθε εγκατάστασης και θέσεις εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται η διάνοιξη αγροτικών δρόμων στα βουνά, ενώ η περιοχή φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης για άλλους δήμους.

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

13 δήμοι από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες- μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Rurener

Και ο Δήμος Κερατέας

Ο Δήμος Νικηφόρου είναι ένας από τους δύο δήμους πανελλαδικά (μαζί με τον Δήμο Κερατέας Αττικής) που συμμετέχουν στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rurener, με τεχνικό σύμβουλο το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας.

Συνολικά στο πρόγραμμα Rurener συμμετέχουν 14 αγροτικοί δήμοι ευρωπαϊκών χωρών (3 από τη Γερμανία, 3 από τη Γαλλία, 3 από τη Ρουμανία, 2 από την Ελλάδα, 2 από την Ουγγαρία και 1 από την Ισπανία), καθώς και 12 τεχνικοί σύμβουλοι που περιλαμβάνουν αναπτυξιακούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες από τις παραπάνω χώρες.

Πρόκειται για μικρούς δήμους, με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, που θα δραστηριοποιηθούν και θα συνεργαστούν σε θέματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με στόχο να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια.

[Πηγή]

Απάντηση