Αγοράζουν… βερεσέ πετρέλαιο θέρμανσης

By | 27/04/2010

Βερεσέ… αγοράζουν και το πετρέλαιο θέρμανσης πολλά νοικοκυριά, αφού η οικονομική κρίση τα έχει φέρει σε δεινή θέση. Το αποτέλεσμα είναι το… τεφτέρι βενζινοπωλών και εμπόρων καυσίμων να έχει γεμίσει με καταναλωτές που χρωστάνε τις παραγγελίες τους ακόμη κι από πέρυσι.

Οπως περιγράφει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Ευ. Κώτσος, «η οικονομική κρίση έχει στερέψει την αγορά από ρευστό κι έτσι πελάτες μας μας ζητάνε πίστωση για τις παραγγελίες που κάνουν σε πετρέλαιο θέρμανσης», λέει και συνεχίζει: «Πολλοί συνάδελφοί μου είναι αντιμέτωποι και με νοικοκυριά που χρωστάνε ακόμη κι από πέρυσι χρήματα. Και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το κρύο κρατά ακόμη».

Βέβαια, οι οφειλές από πέρυσι μπορεί να είναι οι λιγότερες περιπτώσεις, αλλά «είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των οικογενειών που έχουν αγοράσει πριν από έναν ή δύο μήνες ακόμη και τρεις πετρέλαιο θέρμανσης και αδυνατούν να το πληρώσουν. Φανταστείτε σε τι δύσκολη θέση έχουν έλθει οι οικογένειες που αδυνατούν ακόμη και να ζεσταθούν», τονίζει ο κ. Κώτσος.

«Ηφαιστος»

Οι πρατηριούχοι και οι έμποροι καυσίμων, όμως, βρίσκονται σε διπλή… μέγγενη. Πέρα από την αδυναμία καταβολής των οφειλών των νοικοκυριών έχουν… φεσωθεί κι από το κράτος. Από το σύστημα «Ηφαιστος» όπου καταχωρίζουν τις πωλήσεις τους για να εισπράττουν τη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (σ.σ.: το πουλάνε με χαμηλό φόρο στους πολίτες και το αγοράζουν με τον κανονικό από τις εταιρείες εμπορίας), έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον δέκα μέρες.

Η ΠΟΠΕΚ καταγγέλλει χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε την τακτική του υπουργείου Οικονομικών να καθυστερεί την επιστροφή του φόρου στους πρατηριούχους, μεταθέτοντας έτσι στις πλάτες των επαγγελματιών του κλάδου το κόστος εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής που το κράτος θέλει να εφαρμόσει με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι βενζινοπώλες υπολογίζουν στην επιστροφή αυτών των ποσών, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για πολλά πρατήρια, για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με το Δημόσιο, οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται αλόγιστα και να μεταθέτουν τα χρέη στις επόμενες γενιές».

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο, οι οφειλές των νοικοκυριών και του Δημοσίου οδηγούν όλο και περισσότερα πρατήρια στο λουκέτο.

[Πηγή]

Απάντηση