ΕΠΑ Αττικής: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για αλλαγή καυστήρα

By | 19/04/2010

Με δωρεάν τέλη σύνδεσης, αλλά και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΠΑ Αττικής, μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές, για να μετατρέψουν την κεντρική θέρμανση και να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου.

Με βάση το νέο πρόγραμμα της εταιρείας, μία πολυκατοικία μπορεί να αλλάξει το σύστημα πετρελαίου και να τοποθετήσει νέο καυστήρα ή λέβητα φυσικού αερίου, χωρίς να απαιτούνται οι αρχικές δαπάνες.

Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί το κόστος εγκατάστασης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και στη συνέχεια, οι καταναλωτές θα αποπληρώνουν με τους λογαριασμούς του αερίου.

Σημαντικό στοιχείο στο πρόγραμμα είναι πως θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από την ΕΠΑ και δεν θα μεσολαβεί τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας θα αρχίσουν αμέσως να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, με μηδενική αρχική δαπάνη, καθώς με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τα τέλη σύνδεσης είναι δωρεάν. 

Τα οφέλη για τους καταναλωτές είναι πολλαπλά:

  • Έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο χωρίς να πληρώσουν αρχικά κανένα ποσό για την εγκατάσταση θέρμανσης, ενώ απαλλάσσονται από τα τέλη σύνδεσης με επιπρόσθετο κέρδος 760 ευρώ.
  • Αποπληρώνουν το κόστος της εγκατάστασης θέρμανσης σε τρια ή πέντε έτη σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (18 ή 30 δόσεις) πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης φυσικού αερίου με εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο (5,8% και 6% αντίστοιχα για τρία ή πέντε έτη).
  • Για το διάστημα αποπληρωμής, το ποσό της χρηματοδότησης που θα πληρώνει κάθε διαμέρισμα ανέρχεται σε περίπου 10 ευρώ το μήνα και είναι σχεδόν ίσο με το ποσό που θα εξοικονομεί από τη χρήση του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς να υπολογίζεται η εξοικονόμηση από την καλύτερη απόδοση του νέου συστήματος.
  • Επωφελούνται της απλής και εύκολης διαδικασίας λήψης της σχετικής απόφασης, αφού για να προχωρήσει η χρηματοδότηση απαιτείται η συμφωνία του 50% +1 των ψήφων συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, ενώ δε θα συναλλάσσονται με τράπεζες παρά μόνο με την ΕΠΑ Αττικής.

[Πηγή]

Απάντηση