Ενεργειακές παρεμβάσεις σε σπίτια με επιδότηση

By | 11/03/2010

Ενεργειακές υπηρεσίες με το κλειδί στο χέρι, που θα αποπληρώνονται σταδιακά από την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου, θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν οι Έλληνες καταναλωτές σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ακόμη, μέσα στις επόμενες ημέρες εξαγγέλλεται το περιβόητο πακέτο επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών εργασιών στα σπίτια, όπως μονώσεις και τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων.

Τα κτίρια που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, είναι- όπως ανέφερε μιλώντας χθες σε συνέδριο του ΤΕΕ ο υφ. Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης- «όσα έχουν κατασκευαστεί πριν από την εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης του 1979, και ως εκ τούτου παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα ανήκουν σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην κατηγορία των “ενεργειακά πτωχών”». Για τις κατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα διενεργείται ενεργειακή επιθεώρηση, πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων θα συμβάλει και το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών από εξειδικευμένες εταιρείες προς τους καταναλωτές, χωρίς οι τελευταίοι να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ένα συμβόλαιο θα υπογράφεται μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρείας και θα προβλέπει ότι για την αποπληρωμή των εργασιών, η τελευταία θα εισπράττει ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο τμήμα της εξοικονομούμενης ενέργειας που θα επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου. Το μοντέλο εφαρμόζεται χρόνια στο εξωτερικό, ονομάζεται Εnergy Services Companies (ΕSCΟs- Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών) και έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού η εταιρεία σε συνεργασία με τράπεζα που τη χρηματοδοτεί, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος.

Ευρω-πριμ
Στο μεταξύ, τη δυνατότητα στον δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε παίρνοντας απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φτάσει και το 100%, προβλέπει στην τελική μορφή του το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο από τον Ιούνιο. Το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία χρήζουν παρεμβάσεων. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.

Το υπουργείο φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες. Συνολικά έχει τεθεί ως στόχος να ικανοποιηθούν κάτι λιγότερο από 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 που προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρώτο βήμα
Στο νομοσχέδιο «για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση» που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπ. Περιβάλλοντος, εκτός από τους όρους λειτουργίας των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών και της κατάρτισης συμβάσεων Χρηματοδότησης Από Τρίτους, περιλαμβάνεται και μια σειρά από άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο εξής θα ισχύουν ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για όλες τις προμήθειες του δημοσίου τομέα, καθώς επίσης υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε., ορίζει επίσης ότι στο εξής, για κάθε νέα σύνδεση που γίνεται, οι προμηθευτές ενέργειας- ΔΕΗ και ανταγωνιστές της- θα υποχρεούνται να εγκαθιστούν μετρητές στο σπίτι που θα μετρούν ανά ώρα την κατανάλωση ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν τι ξοδεύουν. Αργότερα, αυτό θα επιτρέψει στη ΔΕΗ και τους ανταγωνιστές της την καθιέρωση τιμολογίων πολλαπλών ταχυτήτων. Επίσης, σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, προβλέπεται η θέσπιση χρηματοοικονομικών μέσων και κινήτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση.

Οι εργασίες που θα επιδοτούνται θα είναι εκείνες που θα προτείνουν στο κείμενό τους οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα, δικαιούχος επιλέγει τη λύση του επιδοτούμενου δανείου από τράπεζα για να κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο διαμέρισμά του. Το δάνειο είναι ύψους 15.000 ευρώ και δεδομένου ότι το μέσο τραπεζικό επιτόκιο αυτής της κατηγορίας είναι 6%, αν το κράτος το επιδοτήσει κατά 100%, σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα λάβει στην ουσία ενίσχυση 2.000-3.000 ευρώ.

[Πηγή] [Thanks: nomos]

4 thoughts on “Ενεργειακές παρεμβάσεις σε σπίτια με επιδότηση

 1. Μάνος

  Η εξωτερική θερμομόνωση για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου σας μπορεί να βελτιώσει τις δαπάνες ψύξης θέρμανσης έως -58%.

  Reply
 2. Bebeto

  η εξωτερικη θερμομονωση ειναι πολυ καλη αν γινει απο σωστο συνεργειο!

  Reply
 3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

  Καλησπέρα σας,

  Η εταιρεία μας ασχολείται με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, ψυξη, θέρμανση, θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων κλπ.Επίσης εκδίδουμε ενεργειακά πιστοποιητικά και κάνουμε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

  Θα μας ενδιέφερε συνεργασία.

  Με εκτίμηση

  Reply

Απάντηση