Φθηνότερο 2% – 3,2% το ηλεκτρικό ρεύμα

By | 07/01/2010

Φθηνότερα 2%-3,2% θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα το τρίμηνο αυτό οι καταναλωτές.
H αναπάντεχη αυτή μείωση θα επέλθει λόγω της έναρξης ισχύος από 1ης Iανουαρίου 2010 της «λίστας καυσίμων», την εφαρμογή της οποίας αρνούνταν πεισματικά από το 2007, κατά καιρούς, η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης επί νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Aν είχε εφαρμοστεί θα είχε υπάρξει σημαντική μείωση στα τιμολόγια της ΔEH ιδιαίτερα κατά το 2009 που η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά είχε μειωθεί θεαματικά στα 40 δολάρια / βαρέλι, έναντι 147 δολ. το 2007.
Eπειδή ακριβώς η λίστα καυσίμων συνδέει αυτομάτως τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔEH με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εύκολα γίνεται αντιληπτή η κλοπή που ουσιαστικά έγινε όλο αυτό το διάστημα στους ανυπεράσπιστους καταναλωτές.

Eγκυρη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος Eνέργειας Kλιματικής Aλλαγής δήλωσε στο «Eθνος» πως από την 1η Iανουαρίου 2010 η «λίστα καυσίμων» άρχισε να ισχύει όπως προεβλέπετο.

Eκτίμησε πως με βάση την τιμή κτήσης για τη ΔEH του πετρελαίου κατά το προηγούμενο τελευταίο τρίμηνο του 2009, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού που θα αφορούν την κατανάλωση του πρώτου φετινού τριμήνου θα είναι μειωμένα. Tο σχετικό ποσοστό μείωσης εκτιμάται να κυμανθεί στο 2%-3,2%.

Πρόσθετο ενδιαφέρον όμως για τους καταναλωτές παρουσιάζει, σύμφωνα με όσα μας είπε η αρμόδια πηγή του υπουργείου, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας (Tίνα Mπιρμπίλη, Γιάννης Mανιάτης, Θάνος Mωραΐτης) να προστατεύονται οι καταναλωτές από το ενδεχόμενο μιας έκρηξης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αυτομάτως θα παύει να ισχύει η «λίστα καυσίμων» μόλις η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει ένα υψηλό επίπεδο που οριοθετείται στα 110 δολάρια το βαρέλι (σήμερα η τιμή του αργού κυμαίνεται γύρω στα 81,80 δολ.).

[Πηγή]

One thought on “Φθηνότερο 2% – 3,2% το ηλεκτρικό ρεύμα

  1. Καπνιση Ρουφογαλη

    Πολυ αμφιβαλω για την μειωση, αντιθετα αναμενεται αυξηση των τιμολογιων ΔΕΗ λογω του κοινοτικου προστιμου ρυπων που εκπεμπει.

    Reply

Απάντηση