Οι μισοί Ελληνες είναι ιδιοκτήτες κατοικίας

By | 14/12/2009

Photobucket

Ιδιοκτήτης τουλάχιστον μίας κατοικίας εμφανίζεται στην Εφορία ένας στους δύο φορολογουμένους, ενώ έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν κατά μέσο όρο δυόμισι δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή ψιλή κυριότητα) σε κτίσμα ή οικόπεδο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης.

Βέβαια, δυόμισι δικαιώματα σε ακίνητα δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους και δυόμισι ακίνητα. Στο ίδιο ακίνητο μπορεί να έχουν δικαίωμα δύο, τρία ή και περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, όπως καταγράφονται στο ίδιο έντυπο Ε9. Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα μπορεί ο σύζυγος να έχει 50% επικαρπία, η σύζυγος 50% πλήρη κυριότητα και η κόρη 50% ψιλή κυριότητα.

Τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία κατέχουν 114 φορολογούμενοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν έως και 43 (!) δικαιώματα σε ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία 3.500.000 εντύπων Ε9 που υποβλήθηκαν την περίοδο 2005-2008 ακινήτων και αποτέλεσαν τη βάση για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

[Πηγή]

Απάντηση