Ένα κτίριο που… παράγει ρεύμα!

By | 12/11/2009

«Ένα κτίριο δεν αρκεί να είναι πράσινο, πρέπει και να φαίνεται πράσινο». Αυτό ήταν το σκεπτικό των κατασκευαστών του πρώτου κτιρίου στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά στις προσόψεις των μπαλκονιών.

Αν και η συγκεκριμένη λύση επιλέχθηκε κυρίως για αισθητικούς λόγους, η εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ στους 7 ορόφους αλλά και τη στέγη της οικοδομής μπορεί να αποφέρει έως και 10.500 ευρώ κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες.

Πολύς κόσμος είναι επιφυλακτικός με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών για αισθητικούς λόγους: κατά κάποιον τρόπο τα συσχετίζουν στο μυαλό τους με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το έργο αυτό αποδεικνύει ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν πολύ εύκολα να συνδυαστούν με άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία προς ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Στο πράσινο κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 93 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχουν εγκατασταθεί συνολικά 20 κιλοβάτ ηλιακών πάνελ- 13 από αυτά τοποθετήθηκαν στις προσόψεις των μπαλκονιών, ενώ τα υπόλοιπα στην ταράτσα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται κατακόρυφα έχουν κατά προσέγγιση 50% μειωμένη απόδοση καθώς οι ακτίνες βρίσκουν την επιφάνειά τους με μεγάλη γωνία. Στην περίπτωση του νέου κτιρίου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το κόστος των πάνελ που τοποθετήθηκαν στα μπαλκόνια δεν ξεπέρασε τα 57.000 ευρώ και θα αποσβεστεί σε 10-11 χρόνια. Όχι άσχημα για μία λύση που επιλέχθηκε για αισθητικούς κυρίως λόγους…

Όσο για τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα, η ισχύς των οποίων φτάνει τα 7 κιλοβάτ, θα «κερδίζουν» για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους περίπου 5.300 ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος τους ανήλθε σε 28.000 ευρώγεγονός που κάνει την απόσβεσή τους «υπόθεση 5 ετών».

Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στις προσόψεις των εξωστών, πέρα από αισθητική λύση, προσφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη: αφενός συνεισφέρει στη μείωση των ρύπων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου μειώνει το ύψος των λογαριασμών ηλεκτρικού καθιστώντας τα μία ενδιαφέρουσα επένδυση από κάθε άποψη.

[Πηγή]

Απάντηση