Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο για τα νοικοκυριά

By | 11/11/2009

Mειώνονται αισθητά οι ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ από μία έως και δύο ώρες ημερησίως, τόσο στην κεντρική όσο και στην αυτόνομη θέρμανση. Λιγοστεύει από 30% μέχρι και 50% η ποσότητα πετρελαίου που προμηθεύονταν οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες να μην ξεπερνούν τα 1.000 λίτρα στην καλύτερη περίπτωση και να φτάνουν μόλις τα 300 λίτρα στη χειρότερη.

Οι εταιρείες διανομής πετρελαίου πωλούσαν πέρυσι από 80.000 μέχρι και 110.000 τόνους λιγότερους τον μήνα σε σχέση με πρόπερσι. Οι έξι στους δέκα πελάτες τους (πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες) έπαιρναν πετρέλαιο με πίστωση, ενώ δύο στους δέκα χρωστούν ακόμη το πετρέλαιο που προμηθεύτηκαν πέρυσι. Μία από τα ίδια εκτιμούν διαχειριστές και διανομείς πετρελαίου θέρμανσης ότι θα γίνει και φέτος.

Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, πριν καλά καλά αρχίσει το κρύο, φαίνεται να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για τη θέρμανσή τους.

Η μεγαλύτερη «πληγή» συνεχίζει να είναι η ακριβή τιμή του πετρέλαιο θέρμανσης (0,575 ευρώ/λίτρο στην Αττική και 0,61 στην επαρχία), η οποία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια που δυσκολεύει την καθημερινότητα χιλιάδων καταναλωτών, οδηγεί στη συνέχιση των κρουσμάτων «περικοπών» που εμφανίστηκαν έντονα πέρυσι και φέτος αναμένεται να συνεχιστούν.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τους περισσότερους καταναλωτές έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας και η προμήθειά του γίνεται με το «σταγονόμετρο», επιβεβαιώνοντας ότι η ασφυξία των νοικοκυριών, δυστυχώς, εξακολουθεί.

Οι παραγγελίες για έναν τόνο τη φορά είναι πλέον ελάχιστες, ενώ όλο και πληθαίνουν οι παραγγελίες για μόλις 600 ή ακόμη και για 300 λίτρα.

Παράλληλα, επανεμφανίζεται η διαδικασία της αγοράς πετρελαίου επί πιστώσει, το γνωστό «βερεσέ», στον τρόπο παραλαβής πετρελαίου από τους καταναλωτές. Γεγονότα που, σύμφωνα με διαχειριστές πολυκατοικιών αλλά και εκπροσώπους εταιρειών διανομής πετρελαίου, προοιωνίζονται δύσκολες μέρες τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οσο για την πορεία των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο, εκφράζεται η ελπίδα ότι ακόμη και στην επαρχία δεν θα ξεπεράσουν τα 65 λεπτά όσο «προχωρά» ο χειμώνας. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες η τιμή του λίτρου ανερχόταν σε 0,575 ευρώ στην Αττική και σε 0,61 ευρώ στην επαρχία. Στο μεταξύ, οι μειωμένες πωλήσεις, που προφανώς έχουν ήδη οι εταιρείες διανομής πετρελαίου θέρμανσης, ενδεχομένως να γυρίσουν και πάλι μπούμερανγκ στους καταναλωτές.

Οπως φοβούνται αρκετοί διαχειριστές πολυκατοικιών, αλλά και ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, οι «κακοί» επαγγελματίες του κλάδου, προκειμένου να μετριάσουν, όσο γίνεται, τις απώλειες που καταγράφουν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, μπορεί να στραφούν σε παράνομες πρακτικές, όπως για παράδειγμα το «κλέψιμο στο ζύγι», την παράδοση δηλαδή λιγότερης ποσότητας πετρελαίου από τη συμφωνημένη, εν αγνοία του εκάστοτε διαχειριστή.

Οσο για την ποσότητα που προμηθεύονται οι διαχειριστές, εξακολουθούν να παραγγέλνουν έναν τόνο κάθε φορά, προκειμένου να επωφελούνται από τη φθηνότερη τιμή του λίτρου που αποσπούν από τις εταιρείες διανομής πετρελαίου λόγω αυξημένης ποσότητας. Η «οικονομία» προκύπτει από τη λιγότερη κατανάλωση ημερησίως.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί κατά 15% οι πελάτες των εταιρειών έκδοσης κοινοχρήστων που ζητούν από τις εταιρείες να αναλάβουν και χρέη διαχειριστή στις πολυκατοικίες τους.

Στόχος, να εισπράττονται εγκαίρως τα κοινόχρηστα από τους ενοίκους των πολυκατοικιών -ώστε να υπάρχουν χρήματα για να παραλαμβάνει η πολυκατοικία πετρέλαιο- και ταυτόχρονα να επωμιστούν οι εταιρείες το κόστος συντήρησης της πολυκατοικίας και τα τρέχοντα έξοδα, που πάρα πολλές φορές καλείται να καλύψει από την τσέπη ο διαχειριστής μέχρι να ξεχρεώσουν όλοι οι ένοικοι τα κοινόχρηστά τους.

[Πηγή]

Απάντηση