Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

By | 27/10/2009

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ.Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ν.Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τον 1983, ανεξάρτητα αν αυτά είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε επίσης ότι τα αυθαίρετα μετά το 1983, που άρχισε η εφαρμογή του Ν.1337/1983 («Νόμος Τρίτση»), έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί. Δηλαδή, με άλλα λόγια λέει ότι κάθε μεταγενέστερη διάταξη, που εξαιρεί αυθαίρετα από την κατεδάφιση, είναι αντισυνταγματική.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, έκριναν ότι η διατήρηση των νέας γενεάς αυθαίρετων (μετά το 1983) έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των όρων και συνθηκών διαβιώσης των κατοίκων, την νόθευση και ανατροπή των σχεδίων πόλης.

Το ΣτΕ λέει ότι συνταγματικά ανεκτή ήταν μόνο η πρώτη εξαίρεση από την κατεδάφιση που προβλέφθηκε με το πρώτο (ύστερα από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975) σχετικό πολεοδομικό νομοθέτημα, που ήταν ο «Νόμος Τρίτση», που επέτρεψε να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα που είχαν κατασκευασθεί πριν το 1983, εφόσον ο ιδιοκτήτης υπέβαλλε σχετική δήλωση και κατέβαλε εφάπαξ εισφορά.

Αυτά τα αυθαίρετα θα μπορούσαν να διασωθούν χωρίς να θίγεται το Σύνταγμα, μόνο εφόσον οι περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και αποδεικνύεται ότι δεν αποδυναμώνεται η αποτελεσματικότητα των πολεοδομικών κανόνων και εφόσον δεν προκαλείται βλάβη σε φυσικά οικοσυστήματα, σε οικιστικά σύνολα, αλλά και σε πολιτιστικά στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η δημοσίευση της εν λόγω απόφασης συνδέεται άμεσα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Και αυτό, γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.

[Πηγή]

One thought on “Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

 1. ΑΝΤΩΝΗΣ

  ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν.ΣΟΥΦΛΙΑ (ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΝΑΜΑΣΤΕΤΟ ΑΛΛΙΩΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ
  ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΟΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΟΥΤΕ Ο ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ.
  ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ Ν. ΣΟΥΦΛΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ .
  ΤΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΄΄ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, επιβάλλουν στο Κράτος την υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων, να προασπίζει τα νομίμως και όχι παρανόμως κτηθέντα από τους πολίτες αγαθά, καθώς και να σέβεται και να προάγει με κάθε πρόσφορο μέσο την εμπιστοσύνη των πολιτών στον νόμο και την έννομη τάξη…΄΄

  Reply

Απάντηση