Παγώνει ο νόμος Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους

By | 23/10/2009

Έξι μήνες πάγωμα στο νόμο Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων ανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με παράλληλη επιστροφή στον προ Ιουνίου νόμο, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά ακινήτων.

Η υπουργός τόνισε πως όσοι έχουν ήδη καταβάλλει το παράβολο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων τους, δεν θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω, ωστόσο ειδικά γι’ αυτούς θα ισχύσει ο νόμος Σουφλιά και θα υπαχθούν στις «ειδικές περιπτώσεις».

Παράλληλα όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί αλλά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει το αντίτιμο, θα παγώσουν αυτομάτως – χωρίς καμία κύρωση – μέχρι να καταλήξει το υπουργείο στο ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.

Η κυρία Μπιρμπίλη έχει ζητήσει από τις Πολεοδομίες να δώσουν στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραϊτη τον ακριβή αριθμό των υπαρχόντων ημιυπαιθρίων, ενώ τόνισε πως οι οικοδομικές άδειες επανέρχονται στην προ Σουφλιά ρύθμιση, δίνοντας στην πράξη τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να κλείνουν περισσότερα μέτρα ημιυπαίθριων χώρων, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν το 20% του συντελεστή δόμησης, αντί για το 15% που ισχύει από τον Ιούνιο.

Στόχος του υπουργείου είναι να εκλείψουν οι αυθαιρεσίες, τονίζει η υπουργός, ωστόσο με αυτές τις εξαγγελίες φαίνεται πως αντιδρούν οι ενδιαφερόμενες ομάδες, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες υποστηρίζουν πως τα σπίτια και τα οικόπεδα παραμένουν απούλητα, αφού ακόμα ο κόσμος δεν θα γνωρίζει τις νέες ρυθμίσεις.

[Πηγή]

Απάντηση