Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

By | 15/10/2009

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, με τιμή που αναμένεται να κυμαίνεται κοντά στα 55 λεπτά το λίτρο.

Αποκλίσεις θα υπάρξουν για τους κατοίκους απομακρυμένων περιοχών. Επίσης, οι τιμές είναι διαφορετικές ανάλογα με την ποσότητα των παραγγελιών.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις, πάντως, έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου, καθώς θεωρούν ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να είναι κανονικά 500 ευρώ ανά χίλια λίτρα ή 0,50 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι η αντίστοιχη τιμή ήταν από 62 ως 71 λεπτά με μέσον όρο τα 68,5 λεπτά για ποσότητα 1.200 λίτρων που είναι από τις πιο συνηθισμένες σε μια πολυκατοικία της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προκύπτει με βάση τις τιμές διυλιστηρίου συν τον ΦΠΑ, αλλά και το μέσο μεικτό περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους, ποικίλλει δε από περιοχή σε περιοχή.

Οι έλεγχοι στην αγορά θεωρούνται από τους απασχολουμένους στο κύκλωμα απαραίτητοι για την προστασία του καταναλωτή. Αλλά και ο ίδιος ο καταναλωτής πρέπει να είναι διαίτερα προσεκτικός κατά την παραλαβή του.

[Πηγή]

Απάντηση