Οι τιμές των κατοικιών δεν πέφτουν

By | 05/10/2009

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο 4ο RED Business Forum που διοργανώνει το περιοδικό Real Estate & Development, δείχνουν αφενός το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών και αφετέρου ισχνές μειώσεις των τιμών, παρά την εντυπωσιακή βουτιά της ζήτησης και τα απούλητα σπίτια που προσεγγίζουν τις 200.000.

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Παναγιώτου, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, στην περιοχή της Αθήνας το δεύτερο τρίμηνο του 2009 οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι) ενώ το πρώτο τρίμηνο η πτώση ήταν μόλις 1,4%.
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου επιβραδύνθηκε μόλις κατά 2,9%. Τα στελέχη της ΤτΕ εκτιμούν ότι από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο η πτώση των τιμών στις κατοικίες δεν ξεπέρασε το 5%. Οπως επισημαίνουν «τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο 2009 θα δείξουν ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των τιμών».

Η ΤτΕ πιστεύει ότι η ελληνική αγορά επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη ανθεκτικότητα στις τιμές σε σύγκριση με τις απότομες μεταβολές που σημειώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Διαβάστε περισσότερα…

Απάντηση