Φυσικό αέριο: είμαστε προετοιμασμένοι για άλλον ένα χειμώνα;

By | 04/09/2009

Τον Ιανουάριο του 2009, 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται από τη χειρότερη κρίση που έχει δει το φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια. Πολλά σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία στην Ευρώπη έμειναν χωρίς θέρμανση λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία ύστερα από μια διαφορά αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου. Η κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από το βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, και την ανάγκη θέσπισης κοινοτικής νομοθεσίας.

Το φυσικό αέριο μας παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, αλλά και μας βοηθά στο μαγείρεμα και το ζέσταμα του νερού μας. Πολλοί τομείς της βιομηχανίας εξαρτώνται από αυτό. Ενδέχεται μάλιστα να αποτελέσει το καθαρότερο καύσιμο του μέλλοντος για ένα μεγάλο μέρος των μεταφορών μας.

Εξάρτηση 42-70% της ΕΕ από τη Ρωσία

Ωστόσο, το φυσικό αέριο, όπως άλλωστε και το πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρίτες χώρες -και κυρίως τη Ρωσία- για να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο. Δεκαπέντε από τα κράτη μέλη της (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) εξαρτώνται απόλυτα από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, και συνολικά το 60% του αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εισαγόμενο. Αν οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 42% του συνόλου, το ποσοστό εξάρτησης για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πάνω από 70%.

Η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο τον περασμένο Ιανουάριο -που άφησε πολλά σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία στην Ευρώπη χωρίς θέρμανση- φανέρωσε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει τις ανάγκες της από μόνη της.

Πρόβλεψη αλλά και αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων

Προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς μελλοντικές κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βελτιώσει τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επίτροπος Ενέργειας, Andris Piebalgs, είπε στους ευρωβουλευτές ότι ο προτεινόμενος κανονισμός θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να προβλέπονται αλλά και να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες κρίσεις.

Θα δημιουργηθεί έτσι ένα κοινό πρότυπο που θα καθορίζει τον κίνδυνο διακοπής του φυσικού αερίου σε κάθε χώρα. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι θα υπάρχουν τόσο οι κατάλληλες υποδομές (ώστε να μπορούν να ανταπεξέρθουν σε μια ενδεχόμενη κρίση) όσο και σχέδια έκτακτης ανάγκης και προληπτικά.

Η νέα κοινοτική νομοθεσία θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συνεργάζονται στενά σε περίπτωση κρίσης, να μοιράζονται τα αποθέματά τους με τις πιο ευάλωτες χώρες, ακόμη και όταν η διαταραχή προκαλείται από τρίτες χώρες, όπως έγινε στο παρελθόν.

“Είμαστε προετοιμασμένοι για άλλον ένα χειμώνα;”

Η συζήτηση επί της προτεινόμενης νομοθεσίας ξεκίνησε ήδη αυτή την εβδομάδα. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για μια νέα ενδεχόμενη κρίση. “Η Λετονία εξαρτάται 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για άλλον ένα χειμώνα;”, αναρωτήθηκε ο Λετονός Krišjānis Kariņš, μέλος της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς. Ο επίτροπος απάντησε ότι “είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κρίση, αλλά καλύτερα να την αποφύγουμε”.

Ορισμένοι βουλευτές τόνισαν την ανάγκη χάραξης μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής: “Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη μη-ευρωπαϊκή στάση ορισμένων κρατών μελών είναι να έχουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική, που θα υποχρεώνει τις εν λόγω χώρες να συμβαδίζουν με τον τρόπο σκέψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, δήλωσε η Ιταλίδα Patrizia Toia, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανταγωνισμός μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου;

Αρκετοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι αγωγοί διαφορετικοί από τον Nabucco θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές προσπάθειες χάραξης μιας κοινής πολιτικής. “Ο αγωγός Northstream δημιουργεί ανησυχίες για το περιβάλλον και την ασφάλεια”, προειδοποίησε η Σουηδέζα Lena Ek, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Η Ελληνίδα Άννυ Ποδηματά, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναρωτήθηκε αν έργα όπως ο αγωγός Southstream δεν θα ανταγωνιστούν τον αγωγό Nabucco. Κατά τη γνώμη του επιτρόπου Piebalgs, όσο περισσότερες εναλλακτικές λύσεις έχει η Ευρώπη τόσο το καλύτερο…

Να σημειωθεί ότι στις 16 Σεπτεμβρίου το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου και της πορείας του αγωγού Nabucco θα συζητηθεί στα πλαίσια Συνόδου Ολομέλειας.

[Πηγή]

Απάντηση