Θωρακίστε το σπίτι σας από τη φωτιά

By | 27/08/2009

Ο πρώτος χρυσός κανόνας τον οποίο πρέπει πάντα να εφαρμόζει ένας πολίτης για να θωρακίσει το σπίτι του  όταν οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά -και για να προστατευτεί και ο ίδιος- είναι να κλείνει ερμητικά πόρτες  και παράθυρα. Μέσα στις στήλες καπνού μεταφέρονται δεκάδες καύτρες. Είναι ένα φαινόμενο που είναι περισσότερο ορατό τη νύχτα. Αυτές οι καύτρες εάν εισχωρήσουν στο σπίτι μέσα από ανοιχτές πόρτες και παράθυρα μπορούν να μεταδώσουν τη φωτιά εάν ακουμπήσουν σε εύφλεκτα υλικά, όπως κουρτίνες. Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνουν τις κουρτίνες από τα παράθυρα και να μαζέψουν τις τέντες.

Ένα δεύτερο πράγμα που εγκαίρως θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν, είναι να απομακρύνουν από την αυλή και γύρω από το σπίτι όλα τα εύφλεκτα αντικείμενα. Για παράδειγμα έπιπλα κήπου που μπορεί να έχουν πάνινα μαξιλάρια, ξύλα. Στην Αμερική έχει καταγραφεί φωτιά σε σπίτι στο οποίο η πυρκαγιά μεταδόθηκε από μία ψάθινη σκούπα.

Σωτήρια αποδεικνύεται η τοποθέτηση νερού περιμετρικά του σπιτιού. Επειδή είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς να κοπεί το νερό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει να βάλει από έναν κουβά ή από ένα βαρέλι νερό σε κάθε πλευρά του σπιτιού. Μέσα σ΄ αυτά καλό είναι να τοποθετήσει και ένα μικρότερο κουβαδάκι για να παίρνει νερό.

Εφεδρείες νερού θα πρέπει να δημιουργήσουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών όταν πλησιάζει η φωτιά και στο εσωτερικό του σπιτιού. Για παράδειγμα μπορούν να γεμίσουν την μπανιέρα με νερό. Έτσι θα έχουν αρκετά λίτρα στη διάθεσή τους που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για να σβήσουν μικροεστίες ή να καταβρέξουν εύφλεκτα αντικείμενα. Ασφάλεια στο σπίτι
Και όταν οι φλόγες φτάσουν στο σπίτι, τότε τι; Εάν το σπίτι δεν είναι ξύλινο, αυτό που έχει να κάνει ένας πολίτης είναι να κλειστεί μέσα στο σπίτι, σε ένα δωμάτιο μαζί με όλη την οικογένειά του. Καλό είναι να τοποθετήσει έπιπλα που εφάπτονται σε πόρτες και παράθυρα στο μέσον του χώρου. Ένα σπίτι έχει υψηλό δείκτη επιβίωσης. Έχει δηλαδή κανείς πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει. Το αντίθετο συμβαίνει εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει το σπίτι με το αυτοκίνητο. Κι αυτό διότι έξω με τις φλόγες και τους καπνούς και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ πιθανόν να λιποθυμήσει, να εγκλωβιστεί και να καεί. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της ασφάλειας πυρός. Το κόστος των ασφαλίστρων για πυρκαγιά και σεισμό για ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. με οικοσυσκευές μέσης αξίας- 20.000 ευρώ- φτάνει περίπου τα 360 ευρώ τον χρόνο.

Εξαιτρετικά χρήσιμη για την προστασία του σπιτιού είναι μία γεννήτρια και ένα πιεστικό μηχάνημα για την άντληση νερού από δεξαμενή ή πισίνα. Εάν κοπεί το ρεύμα και υπάρχει και διακοπή νερού, δεν θα υπάρχει τρόπος να αντλήσουμε νερό- ακόμη κι εάν το σπίτι διαθέτει μία δεξαμενή -εάν δεν έχουμε εφοδιαστεί με μία γεννήτρια και πιεστικό. Ενδεικτικό είναι ότι στη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης του ΄98 ένα σπίτι με πισίνα καταστράφηκε. Ο ιδιοκτήτης δεν διέθετε γεννήτρια και πιεστικό για να καταβρέξει το σπίτι.

[Πηγή]

Απάντηση