Δικτυωθείτε μέσω της… ΔΕΗ!

By | 26/08/2009
powerline

Δίκτυα κάθε λογής υπάρχουν παντού γύρω μας και υπήρχαν πολύ πριν γνωρίσουμε τα δίκτυα των υπολογιστών. Νερό, τηλέφωνο, ηλεκτρικό ρεύμα, σιδηρόδρομος και πολλά άλλα δίκτυα διατρέχουν την Ελλάδα και τα σπίτια μας εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαμε άραγε να τα εκμεταλλευτούμε; Με την τεχνολογία Powerline, μπορούμε! Τι θα λέγατε εάν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα υπάρχοντα δίκτυα του σπιτιού σας προκειμένου να συνδέσετε δύο ή περισσότερους υπολογιστές, αλλά και συσκευές όπως τηλεοράσεις, DVD players και παιχνιδομηχανές;

Ακούγεται υπερβολικά καλό για να ‘ναι αληθινό, αλλά είναι απίστευτα εύκολο! Η τεχνολογία που τα κάνει όλα αυτά πραγματικότητα ονομάζεται Powerline και πολλές φορές τη συναντάμε και με τον όρο HomePlug. Αυτό που κάνει είναι εξαιρετικά απλό. Εκμεταλλεύεται την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού σας (τα καλώδια του ρεύματος και τις πρίζες) προκειμένου να μεταφέρει… δεδομένα!

Με άλλα λόγια, στην πρίζα που μέχρι πρότινος βάζατε ένα φωτιστικό ή την τηλεόρασή σας, μπορείτε πλέον να λαμβάνετε και δεδομένα από ένα τοπικό δίκτυο! Το μόνο που χρειάζεστε για να γίνουν όλα αυτά, είναι δύο (ή περισσότερες, ανάλογα με τα δωμάτια που θέλετε να καλύψετε) συσκευές Powerline.

Πρόκειται για μικρές συσκευές που μοιάζουν με ηλεκτρική πρίζα με τη διαφορά ότι διαθέτουν και υποδοχή LAN (RJ45), ίδια δηλαδή με αυτήν της κάρτας δικτύου του υπολογιστή σας. Η όλη διαδικασία εγκατάστασης είναι εξαιρετικά απλή και σε γενικές γραμμές (ενδέχεται να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με τη μάρκα της συσκευής Powerline) μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Απάντηση